Leskovac Vesti

SRAMOTA! O lešu iz bunara nadležne službe se NE oglašavaju

U bunaru, koji se nalazi u crkvenom dvorištu lebanske crkve, pre dva dana pronađen je leš psa koji je bio u fazi raspadanja, o čemu smo već i pisali.

Lebane – Redakciji Infocentarjug.rs javio se veliki broj građana koji su bili zgroženi da se ovako nešto moglo dogoditi, a pogotovo u crkvenom dvorištu u kojem se nalazi i dečije igralište, i zabrinuti su jer su njihova deca pa i oni, pili vodu sa česme jer voda iz česme dolazi upravo iz tog bunara.
Celu ovu priču potvrdio nam je i otac Filip Stevanović.
„Devojka koja prodaje sveće u našoj crkvi i moja supruga su tog jutra prale svećnjake na česmi i osetile strašan smrad. Pozvale su me i rekle da nešto nije u redu sa vodom i da je voda, pored toga što jako smrdi, promenila i boju. Skinuo sam poklopac sa bunara i na dnu video džak ali nisam ni pomislio da bi tu mogao biti neki leš. Odmah sam otišao do vodovoda i zamolio ih da dođu i pomognu da izvučem taj džak. Svi radnici koji su se tog trenutka tu zatekli su došli pa i sam direktor. Onda smo shvatili da je džak u fazi raspadanja i da je unutra leš. Odmah sam pozvao policiju ali su mi rekli da to nije u njihovoj nadležnosti i da se obratim Komunalnoj inspekciji, što sam i učinio ali se još uvek niko pojavio nije. Leš smo izvukli a ja i dalje ne mogu da poverujem šta se dogodilo“ – rekao je otac Filip Stevanović.

les-psa-u-bunaru-003

 „Ovo je zaista za svaku osudu i ne znam koji profil čoveka bi mogao da uradi ovako nešto. Na dnu bunara je bio džak u fazi raspadanja i videli smo da je u džaku leš ali je strah bio još veći jer nismo mogli da vidimo da li je u pitanju životinja ili ljudsko telo, sve dok nismo spustili ogledalo. Ovaj bunar će biti očišćen za par dana a da li će voda biti za upotrebu i kada to sada ne mogu da kažem“ – rekao je u telefonskom razgovoru direktor JKP „Vodovod“, Dejan Kostić.
Na molbu građana i novinara našeg portala direktor lebanskog vodovoda rekao je da će to preduzeće uptutiti zahtev Zavodu za javno zdravlje Leskovac da uzorkuju vodu iz bunara i sa česme kako bi se saznalo u kojoj meri je voda zagađena. Kostić dodaje da bunar nije u sistemu vodovoda ali da su ga oni ipak danas ispraznili pumpom.
crkva-u-lebanu-bunar-001
Vodu za piće, sa ove česme, koristila je cela porodica oca Filipa koji ima i dvoje male dece, porodice koje žive preko puta crkve koristile su za piće isključivo baš tu vodu ali i mnogobrojna deca koja su svakodnevno bila na igralištu u crkvenom dvorištu.
crkva-u-lebanu-bunar-003
U dvorištu crkve zatekli smo i devojku koja prodaje sveće, Simonu Cvetković.
„Još u subotu su mi prišla dva dečaka i rekli da voda malo miriše, prišla sam i napila se vode ali ništa nisam primetila i pomislilla da se deca šale. Ja sam ovde svakoga dana i pila sam tu vodu kao i svi ostali. Strašan smrad primetile smo sa popadijom u utorak ujutru. Od tada imam mučnine i ne znam da li je ta mučnina od same pomisli da sam pila tu vodu ili je nešto drugo. Lekaru se nisam obratila ali ako mučnine ne prestanu, potražiću pomoć lekara“ – rekla je Cvetkovićeva i dodala da je do sada bilo neprijatnih situacija ali ovako nešto – nikada!

simona

„Kradu novac iz crkve, čak odnesu zejtin ili peškire koje ljudi poklone crkvi. Ne tako davno skinuli su bakarne oluke sa crkve ali ovo što se sada dogodilo je zaista strašno“ – ispričala je Simona.

crkva-u-lebanu-oluk-1

Kako  nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Komunalnom inspekcijim u Lebanu, koja se do objavljivanja ovog teksta, a od utorka nije odzvala na poziv oca Filipa, a ni na poziv novinara, kontaktirali smo leskovačku Komunalnu inspekciju i saznali da bi u ovakvoj situaciji trebalo obavestiti i Republičku sanitarnu inspekciju da bi se izvršila kontrola vode iz bunara dok još nije očišćen kako bi s video da li su prisutne bakterije.
Kako takođe neznavnično saznajemo pas nije poslat na obdukciju da se vidi da li je bio nečim zaražen ili ne, kao i da li je eventualno bio otrovan pa bačen u bunar.