Društvo Srbija Vesti

Srbija će imati dovoljno struje i gasa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija ima dovoljno i struje i gasa za snabdevanje građana i da će država učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, rekla da je najskuplja energija ona koje nema, a da će naši građani imati dovoljno i struje i gasa po garantovanim cenama.

Drugo važno pitanje su cene, i to posebno gasa, i o tome se sad pregovora u procesu zaključivanja novog dugoročnog ugovora. O cenama za industriju EPS i „Srbijagas“ će razgovarati sa preduzećima pojedinačno. Te cene uopšte nisu niske i o tome mora da se vodi računa, istakla je ona.

Potpredsednica Vlade je poručila da se za krize mora pripremati i da aktuelna energetska kriza, koja je izazvana, između ostalog, ubrzanim rastom posle pandemije i velikom tražnjom za energentima, nije ni prva ni poslednja.

Cene gasa su počele da rastu još od proleća, a slično je i sa strujom, rekla je Mihajlović, napominjući da javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i da je njihova obaveza bila da obezbede energetsku stabilnost, a ne da se zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države da bi rešio problem.

Znalo se i kada EPS ulazi u remonte i morali su da vode računa već u proleće kako će nadomestiti struju, a ne da danas uvozimo 10 odsto. Država će u ovakvim situacijama obezbediti sve za građane ne pitajući za cenu, ali je pitanje da li država treba da stane iza preduzeća koja ne rade svoj posao, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sada je važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kada se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost za to.