COVID-19 Srbija Vesti

Srbija donirala 20.000 doza vakcina Republici Srpskoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništvu BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume “Torlak“, gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine “Sputnjik V“.

Obilasku ove ustanove prisustvovao je i ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar i direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković, nakon čega je Vučić uručio Dodiku donaciju od 20.000 doza vakcina „Astra Zeneka“ za Republiku Srpsku.

Predsednik je tom prilikom najavio da će sutra biti održan sastanak povodom proširenja kapaciteta „Torlaka“, u šta će država uložiti dodatni novac.

On je saopštio da prve doze ruske vakcine sa Instituta „Torlak“ izlaze između 5. i 10. juna, i izneo uverenje da ćemo pre kraja godine moći i samostalno da proizvodimo vakcine.

Prema njegovim rečima, ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbedimo sve potrebe Srbije, ali i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni.

Stoiljković je predstavila zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa.

Autor: Tanjug

infocentarjug.rs