Bojnik Društvo Lebane Leskovac Medveđa Sijarinska banja Trgovište Vesti Vlasotince

Srbija i Makedonija – „Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja“

U okviru projekta “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovao je u Skoplju dvodnevni forum za povezivanje/umrežavanje i konferenciju pod nazivom “Učimo od suseda” .

 

Ovim skupovima prisustvali su predstavnici gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opština severozapadnog regiona i regiona Skoplja u Makedoniji. Cilj skupa je umrežavanje lokalnih samouprava ova dva regiona u cilju stvaranja partnerstva za zajednički nastup u programu prekogranične saradnje Srbija – Makedonija čije se otvaranje očekuje do kraja godine.

„Ovo je prvi put da se susreću opštine južne Srbije i severne Makedonije sa ciljem da se ostvari partnerstvo. Glavni razlog za to je učesće u programu prekogranične saradnje čije se ostvarenje očekuje a verujem da je to početak jedne uspešne saradnje između dva regiona. Ove dve oblasti imaju puno sličnosti koje do sada nisu prepoznate pa je ovaj forum pravo mesto za upoznavanje, za razmenu iskustava ali i stvaranje partnerstva koja će nadam se biti dugoročna” kazao je gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Cvetanović.

Gradonačelnik Cvetanović je predstavio kapacitete kojima raspolaže grad Leskovac koji kako je istakao poseduje sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Interesovanje za ulaganje u Zelenu zonu kao veliki potencijal za razvoj grada Leskovca i upošljavanja oko 2,5 hiljade ljudi, inženjera elektro i mašinske struke, ali i srednjoškolaca, izrazila je poznata italijanska kompanija za proizvodnju malih kućnih aparata DeLonghi, dok jedna domaća firma pokazuje interes za kupovinu dva hektara zemljišta, takođe u Zelenoj zoni.

„Nakon predstavljanja programa i IPA program prekogranične saradnje, svoje potencijale za međusobnu saradnju predstavili su svi gradovi i opštine, što je prvi korak ka umrežavanju. Rezultat prepoznatih mogućosti je potpisivanje zajedničkog memoranduma o razumevanju i saradnji, koji ne stvara nikakve finansijske i druge obaveze niti je pravno obavezujući dokument već samo izražava spremnost za unapređenje saradnje u oblasti ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja“,  kazala je direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada.

„Mi već imamo odličnu saradnju sa partnerima iz Bugarske i očekujemo da će ova saradnja sa Makedonijom biti uspešna. Opština Bojnik je našla svog partnera, a to je opština Rankovce”,kazao je nakon potpisivanja memoranduma predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović. Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić izrazio je svoje zadovoljstvo povodom umrežavanja oština i gradova iz Srbije i Makedonije i dodao da njegova opština već sarađuje sa makedonskom opštinom Kisela Voda. Ovaj Projekat ima za cilj da omogući saradnju i razmenu iskustava po pitanjima od zajedničkog interesa na polju ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja između JLS/ARRA iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i razvojnih institucija iz Makedonije.

   

   

Takođe, projekat će putem obuka iz domena upravljanja i realizacije IPA projekata i kroz direktnu podršku omogućiti zaposlenima u JLS sticanje specifičnih znanja i veština za unapređenje njihovih kompeticija i efikasno usvajanje razvojnih sredstava EU.

 

(Kraj)