Vesti

Srbija primljena u Izvršni savet Uneska

Srbija je danas izabrana za članicu Izvršnog saveta Uneska u naredne četiri godine, potvrdio je večeras  Tanjugu ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.

U glasanju je učestvovalo 186 država članica, a Srbija je dobila 161 glas, što se, pogotovo posle velike podele u Generalnoj konferenciji povodom zahteva za prijem Kosova, može smatrati odličnim rezultatom, poručio je Tanasković.

Na sajtu Uneska objavljeno je da je Srbija među zemljama koje su na  glasanju u Parizu primljene u Izvršni savet te organizacije, u regionalnoj grupi II, koja ima četiri mesta, zajedno sa Slovenijom, Litvanijom i Rusijom.

„Izvršni savet je, zapravo „vlada“ ove organizacije, tako da će, za razliku od prethodnog perioda, Srbija u periodu između dveju Generalnih konferencija aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska“, naveo je Tanasković.

Podsetio je na to da je Izvršni savet nedavno preporučio da se, na predlog Albanije i grupe zemalja, zahtev „Kosova“ za prijem u Unesko stavi na dnevni red GK, na šta Srbija nije mogla neposredno uticati.

„Zemlje članice Uneska podeljene su, na osnovu geografske pripadnosti, po tzv. elektoralnim grupama. Svakoj elektoralnoj grupi  pripada određeni broj mesta u Izvršnom savetu koji ukupno broji 58 članova“, precizirao je Tanasković.

„Dogovorom unutar izborne grupe postignuto je da broj kandidata za prijem bude jednak broju mesta koja se upražnjavaju, tako da su se, pored Srbije, kandidovale i Ruska Federacija, koja obnavlja mandat, Litvanija i Slovenija“, rekao je Tanasković Tanjugu.

 

Izvor:Tanjug