Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Vesti

Srednjoškolce učili da razvijaju kritičko mišljenje

Učenici lebanske Gimnazije i STŠ „Vožd Karađorđe“, zajedno sa svojim vršnjacima iz Leskovca, učestvovali su na treningu čija je tema bila „Live in the media“ odnosno „Život u medjima“, koji je održan od 3. do 6. oktobra u Vrnjačkoj banji u organizaciji udruženja „Pokret mladih snaga“ iz Lebana i Razvojnog centra „Mreža“ iz Niša. Projekat je finansirala Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope.

Cilj treninga je podizanje kapaciteta srednjoškolaca Jablaničkog okruga na polju medijske pismenosti, kao i razvoj kritičkog mišljenja kod mladih tokom praćenja medijskih sadržaja. 

„Percepcija medijskih poruka kod stanovništva, a posebno kod mladih je različita. Zato mediji u manjoj ili većoj meri utiču na naš život. Razvojem kritičkog pristupa informacijama kod mladih, nastavnog osoblja i novinara smanjili bismo uticaj stereotipa i predrasuda, ali i diskriminacije u društvu, što dalje utiče na kvalitet života pojedinca.“ poručuju iz Razvojnog centra Mreža.

Medijska pismenost važna je veština i znanje za život u svetu u kojem sve više ima lažnoih vesti, činjenica i govora mržnje. Zbog toga medijskom pismenošću trebaju se baviti srednjoškolci i studenti kako bi stekli veštine kritičkog mišljenja, poručeno je na treningu u Vrnjaškoj banji.

 

  

„Mladi u razvijenim zemljama u okviru školskog obrazovanja razvijaju kompetencije za razvoj kritičkog mišljenja i vrednovanja kako bi postigli svoju medijsku psimenost. Nizak nivo medisjke pismenosti omogućava nam da dođemo medijskih sadržaja ali ne i zaštitu od neprimerenog oblikovanja percepcije naših života. Viši nivo medijske pismenosti omogućava nam da uklanjamo „kodove“ koje mediji grade u naš svet, da razlikujemo istinu od nesistine i koristimo medije za ostvarivanje sopstvenih ciljeva a ne da budemo sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva medija“ poručuju iz organizatori treninga u Vrnjačkoj banji.

Treningom su obuhvaćene četiri škole i to: Gimnazija i Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“ iz Lebana, Trgovinsko ugostiteljska škola i Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca.

Iz Gimnazije su na trenigu učestvovali Tamara Marković, Aleksandra Anđelković, Marija Trajković i Jana Cvetković, a iz STŠ „Vožd Karađorđe“ Dimitrije Cekić, Miloš Marjanović, Nikola Dodić, Nikola Stanković. Sa učenicima je na treningu učestvovala i Dušica Nikolić, profesorka sociologije.

U daljem nastavku projekta učenici (vršnjački edukatori) održaće radionice u svojim školama i na taj način preneti svojim vršnjacima ono što su naučili na treningu.