Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Srednjoškolci na demonstraciji bezbedne vožnje

Policijska uprava u Leskovcu, u saradnji sa lokalnom samoupravom Leskovca realizuje projekat „Tvoj život u tvojim rukama“, u cilju unapređenja saobraćajne kulture i podizanja svesti svih učesnika u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i da svojim pozitivnim primerom daju doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima.
U nastavku realizacije ovog porojekta danas je na poligonu sa polaganje vozačkih ispita kod „Poljoprivredne škole“ u Leskovcu izvršena demonstracija bezbedne vožnje motornih vozila i predstavljanje „simulatora čeonog sudara“ i „naočara simulatora“ učenicima završnih razreda srednje škole.
„Kada se kaže svi učesnici u saobraćaju ne misli se samo na vozače motornih vozila već se misli i na pešake i vozače bicikala. Danas su učenici srednjih škola mogli da vide nekoliko radnji koje auto škole koriste u postupku obuke kandidata za polaganje vozačkih ispita. Ove radnje su neophodne da budući vozači savladaju kako bi mogli da izađu na praktični deo obuke odnosno tzv. grasku vožnju“ kazao je okupljenim novinarima Boban Zdravković komandir Saobraćajne policije Leskovac.

      

Zdravković dodaje da su u realizaciji ove faze projekta aktivno učešće uzeli su i partneri na ovom projektu Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca, Viša tehnička škola iz Niša, Agencija za bezbednsot saobraćaja i predstavnici udruženja auto škola.
„Imali smo danas simulator bezbedne vožnje ili simulator čeonog sudara pomoču kojeg su učenici mogli da vide da je veoma neophodno, a pre svega bezbedno koristiti sigurnosni pojas u incidentnim situacijama. Naš je cilj da ukažemo omladincima koliko je bitna bezbednost u saobraćaju i sigurna vožnja, ali i da smanjimo procenat saobraćajnih nezgoda pod uticajem alkohola ili opojnih droga“, istakao je Zdravković.

  

  

Pomoću „simulatora naočara“ srednjoškolci su danas na poligonu za obuku vozača mogli da vide kako izgleda, kako se ponaša i kako upravlja vozilom čovek kada se nalazi pod dejstvom alkohola ili nekog opijata. Na punktu učenici su mogli da uzmu flajere iz kojih mogu da se informišu o bezbednoj i sigurnoj vožnji.

      

U sklopu projekta biće organizovani i besplatni tehnički pregledi za vozače sa područja Policijske uprave u Leskovcu, kao i akcije pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na otkrivanje i sankcionisanje najtežih prekršaja.
Projekat „Tvoj život u tvojim rukama“ je prvenstveno namenjen vozačima putničkih vozila i drugim učesnicima u saobraćaju, a biće realizovan do 30. septembra ove godine, kada se zbog brojnih manifestacija i drugih događaja na ovom području, očekuje povećan broj učesnika u saobraćaju.