Društvo Jug Srbije Srbija Vesti

Srpska osnovna škola u Obiliću opet na meti vandala

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da su u toku jučerašnjeg dana obijena ulazna vrata na Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u opštini Obilić, istakavši da je taj incident uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane.

Razbijeno staklo je primetio domar škole, koji je o tome obavestio nadležne, a za sada nije poznato da li je nešto ukradeno.

Ova škola je često bila na meti napada, obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom martovskog pogroma 2004. godine u potpunosti je demolirana.

Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini ove škole nalazi policijska stanica.

Lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine je predugačka, nakon crkvi, zdravstvenih ustanova, sada se na meti albanskih ektremista našla i obrazovna ustanova.

Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština, koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, svedoci smo grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro osuđuje ovakve kontinuirane napade, zahteva hitnu reakciju nadležnih organa i traži kaznu za počinitelja ovog incidenta.

Takođe upućujemo apel međunarodnim snagama u južnoj pokrajini da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem narodu, navodi se u saopštenju.

 

infocentarjug.rs