Bujanovac Vesti

Stefanović: "Posao policije je da bude uz narod i građane"

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Bujanovcu da je za policiju važno da u multietničkim sredinama strukturu zaposlenih usaglašava i sa etničkom pripadnošću građana.

Stefanović, koji je obišao Policijsku stanicu u tom gradu, rekao je da je to dobro za policiju i za građane, jer se bolje razumemo i stvara se međusobno poverenje, ali je napomenuo da je to dvosmeran put u kome zaposleni moraju biti iskreno posvećeni želji da rade u policiji i poštuju zakone Republike Srbije.

„Posao policije je da bude uz narod i građane. Policijske službenike ne intresuje ko je koje nacionalnosti, već isključivo da li je reč o kriminalacima ili poštenim i ispravnim ljudima“, naglasio je Stefanović i dodao da je jačanje poverenja građana u policiju proces koji ne može da se uradi za jednu noć.

nebojsa-stefanovic-bujanovac1

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je spremno da sarađuje sa lokalnom samoupravom i svim drugim institucijama da do povećanja poverenja dođe. Hoću da građani znaju da će policija postupati po njihovim prijavama i da mogu uvek da joj se obrate“, rekao je Stefanović.

Govoreći o kriminalitetu u opštini Bujanovac, ministar policije je ukazao da je stanje bezbednosti u poslednjih godinu dana bolje, da je smanjen broj krivičnih dela i da su efikasniji rezultati u oblasti saobraćaja i javnog reda i mira, kao i da su sva četiri teška krivična dela rasvetljana.

nebojsa-stefanovic-bujanovac2
Prema njegovim rečima, na sastanku sa rukovodiocima policije i funkcionerima lokalne samouprave bilo je reči o seriji razbojničkih provala, koje su se dogodile u jednom od naselja u opštini.

„Insistirao sam da policija zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave ode u to naselje, razgovara sa građanima i obavesti ih šta je do sada urađeno, rasvetljeno i šta će biti preduzeto u narednom periodu kako bi se izvršenje tih krivičnih dela sprečilo“, naveo je ministar.

Stefanović je objasnio da je važno da građani vide da policija obavlja svoj posao, da radi na rasvetljavanju krivičnih dela – „Jednako nam je važno da zaštitimo svakog građanina, ove i svake druge opštine“.

Govoreći o aktuelnoj migrantskoj krizi, Stefanović je istako da je policija u ovom okrugu pokazala visoku spremnost da migrante na miran način propuste kroz Srbiju, da se pobrine za njih , ali i da osigura da bezbednost građana ne bude narušena.