Jug Srbije Vesti

Stefanović: U Srbiji nema zaštićenih, država je odlučna da stane na put svakoj vrsti korupcije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Nišu da rezultati ostvareni od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije pokazuju da u Srbiji nema zaštićenih i da je država odlučna da stane na put svakoj vrsti korupcije…

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Nišu da rezultati ostvareni od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije pokazuju da u Srbiji nema zaštićenih i da je država odlučna da stane na put svakoj vrsti korupcije.

„Mi danas imamo suštinu, a to je da je država prepoznala potrebu da se bori protiv korupcije sistemski, svaki slučaj se procesuira, nema onog ko je zaštićen ni partijskom knjižicom, ni društvenim statusom ni bogatstvom. Nema čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega vodila istraga“, istakao je Stefanović na antikorucijskom forumu „Godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“.

Stefanović je naveo da su policija, tužilaštva i sudovi pokazali da se bore protiv korupcije i u svojim redovima.

„Važno je da same institucije, koje se bore protiv korupcije, građanima pokažu da su one pre svega čiste, da su zaposleni u njima ispravni i da mogu da budu predvodnici borbe protiv korupcije“ rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u borbi protiv korupcije neophodno je sistemsko, zajedničko delovanje svih državnih institucija, jer samo tako možemo doći do ozbiljnih rezultata. On je kao primer uspešnih zakonskih rešenja u borbi protiv korupcije naveo Zakon o javnim nabavkama koji je donet 2012. godine.

„Država je tada prepoznala da se kroz sistem javnih nabavki jedan deo novca odliva u korupciju. Bilo je potrebno to priznati i naći načina da se to popravi, tako da ne zaustavite sistem nabavki i time ugrozite ekonomiju zemlje, a istovremeno na ozbiljan način pokažete da takva vrsta korupcije neće biti dozvoljena“, rekao je Stefanović, dodajući da će najavljeni Zakon o poreklu imovine biti još jedan iskorak više u borbi protiv korupcije.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštava za prvih godinu dana primene Zakona postupala po krivičnim prijavama podnetim protiv 10.684 lica, pri čemu je optužena 681 osoba.

Kuburović je dodala da je za prvih godinu dana primene novih zakonskih rešenja doneto 448 presuda, od čega su 444 osuđujuće, kao i da većinu presuda prate zatvorske kazne.

„Ima i visokorangiranih lica protiv kojih se vode postupci, pa tako u ovim posebnim odeljenjima imamo i postupke protiv direktora Uprave za agrarna plaćanje i zamenika direktora Saobraćajnog instituta CIP, a sve za krivična dela primanje mita“, naglasila je Kuburović i dodala da je najveći iskorak, činjen usvajanjem i primenom novog zakona, uspostavljanje unapređene saradnje između nadležnih organa i institucija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Vlada Republike Srbije prepoznala ozbiljnost pretnje koju predstavlja korupcija, te da je ovaj Zakon zajedno sa celokupnim zakonodavnim i institucionalnim okvirom, jedan od najsnažnijih alata koji Srbija ima na raspolaganju da se izbori sa ovom opasnošću na delotvoran način.

„Od početka primene Zakona, Srbija je skoro u potpunosti uspostavila institucionalni okvir i taj sistem počeo je da donosi prve rezultate. EU je spremna da obezbedi dodatnu podršku državnim organima Srbije u borbi protiv korupcije. Srbija ima dobru strategiju, ali je važno da se postavi sistem koji funkcioniše i na tom polju joj je EU saveznik“, istakao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da OEBS, radeći u bliskom partnerstvu sa institucijama Republike Srbije, pruža podršku naporima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i terorizma.

„Misija OEBS-a će nastaviti da unapređuje kapacitete sudija, javnih tužilaca, policijskih službenika u oblasti istraživanja, vođenja optužnica, izricanja presuda u domenu privrednog kriminala i korupcije“, rekao je Oricio i istakao spremnost OEBS-a da organizuje visokokvalitetne obuke na temu mogućih izazova tokom sprovođenja tog značajnog zakona.

 

(MUP)