Jug Srbije Medveđa Vesti

Stogodišnjica Jablaničko – Topličkog okruga obeležena u Medveđi

Opštinska biblioteka „Petar Petrović Njegoš“ u saradnji sa opštinom Medveđa organizovala je obeležavanje stogodišnjice Jablaničko-Topličkog ustanka. Početak svečanosti započela je polaganjem venaca na spomeniku palim borcima na Vidikovcu od strane Opštine Medveđa, boračkih organizacija iz Medveđe, Leskovca, Lebana i Vlasotinca.

Nakon osveštanja spomenika i obraćanja predsednika opštine Medveđa, dr Nebojše Arsića, predstavnici boračkih udruženja i organizacija su upoznali prisutne sa istorijskim činjenicama o samom događaju.

U zgradi Kulturnog centra organizovan je nastavak svečanog obeležavanja, gde je bila postavka Narodnog muzeja iz Leskovca sa istorijskim spisima i fotografijama vezane za Jablaničko-Toplički ustanak.


„Okupatora danas nema i ne smemo dozvoliti da se ikada ovakav zločin nad srpskim stanovništvom ponovi. Kada svoj narod branite, ne činite to oružjem samo. „Oružje“ kojim se branimo može biti i pesma, knjiga, pismo i jezik, očuvanje vere, a naravno i sećanje na sve one koji su život dali za slobodu, na sve hrabre i ponosne pale borce. Zato danas osećam neki ponos, privilegiju ali i ogromnu obavezu kao potomak mojih hrabrih predaka koji su život dali za ovaj kraj, da podsećam naše mlade naraštaje da se istorije naše treba ponositi. Ona se uči, pamti i poštuje.“ -rekao je dr Nebojša Arsić.


Biblioteka je raspisala literalni i likovni konkurs koji je bio posvećen Topličkom ustanku, a nagrađenim učenicima je direktor Nataša Đorđević dodelila diplome i nagrade. Prisutnim gostima obratio istoričar Nemanja Jović. Ispred boračkog udruženja iz Leskovca, predsednik udruženja dodelio je zahvalnicu pok.Iliji Arsiću, dugogodišnjem sekretaru udruženja boraca, koju je uručio njegovom sinu, Nebojši Arsiću.

(ICJ)