Jug Srbije Kultura Lebane Vesti

Stogodišnjica završetka Velikog rata

Nizom događaja u većini gradova u Srbiji juče je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, a svoj doprinos ovoj značajnoj manifestaciji pružili su učenici i nastavnici OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Lebana. 

Oživevši srpsku istoriju u jednom školskom času učenici su ukazali na vrednost slobode i negovanja patriotskog duha. Tematskom izložbom u holu škole prikazan je Solunski front, iskrcavanje srpske vojske i borbe koje su vođene na Frontu 1916-1918.

   

   

„Blago potomstvu što za njima žali, jer oni behu ponos svome rodu…“ stihovi su koji prate slavne vojskovođe i junake na bojnom polju kao što su Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić… Izložba je povezala lokalnu istoriju sa Solunskim frontom spiskom poginulih vojnika iz Lebana i okolnih sela u Velikom ratu. Pored istorijskih ličnosti prikazani su i srpski književnici čiji je život obeležen ratom ili se njime tematski bave. Program su pripremili nastavnici Marija Ivanović Stošić, Dubravka Đorđević i Milan Živković.

   

   

Na muzičkoj podlozi pesme Tamo daleko smenjivali su se stihovi bola i ponosa, stradanja i prkosa. Kroz poeziju Disa i Milutina Bojića, koju su dostojanstveno izneli učenici Anja Stanković, Anđela Stanojević, Jakov Miljković, Teodora Stanković, Doroteja Bogdanović, Helena Župančić i Aleksa Petković, odana je počast stradalim precima i probuđena svest potomaka o gorostasnoj srpskoj prošlosti.

(Kraj)