Jug Srbije Lebane Vesti

Strela-Klajić novi vlasnik Robne kuće u Lebanu

Mnogi građani Lebana i okoline sećaju se rada Robne kuće u centru Lebana. Ovaj velelepni objekat, za to vreme, od 1200 kvadratnih metara izgrađen je 1980. godine i bio je u vlasništvu PTK 8. Novembar.

Objekat je na tri nivoa, a većina Lebančana pamti kako su 80-ih trgovali u samoposluzi, nalik na današnje hipermarkete u tržnim centrima. Na prvom i drugom nivou radile su radnje za lovačku i ribolovačku opremu, belu tehniku, radnje za preradu mesa, moglo se naći I kupiti bilo šta od tekstila, nije bilo potrebe da se odlazi u drugi veći grad u trgovinu.

Na poslednjem nivou nalazila se kafana Bistro, koja je imala ulaz iz unutrašnjosti objekta i spoljne strane. Robna kuca zapošljavla je 50-ak radnika, a samo Lebane, kako kažu spisi, u to vreme imalo je najveći broj stanovnika.

Stariji građani koji pamte period rada svih dućana u Robnoj kući, kažu da je ona bila “žila kucavica” ovog mesta.

Danas ovih radnji i kafane Bistro više nema u Robnoj kuci. Pre par godina u zakup je izdata Kinezima, koji na donjem nivou drže radnju. Danas ovaj objekat prokišnjava i izgleda ovako:

Kako saznaje Info centar juga, ovaj objekat u centru Lebana pre par dana kupio je Mijodrag Nedeljković, vlasnik doo Strela Klajić, koji je i potvrdio ovu informaciju.

Lebančani se nadaju da će ova Robna kuca povratiti stari sjaj, uposliti novu radnu snagu a možda opet i oživi kafa „Bistro“, ko zna….

 

Dragana Bajović Milošević