Vesti

Susret sa Evropom u Novom Pazaru

Pobednici takmičenja za srednje škole koje je organizovano u okviru kampanje „Evropa to si ti“, podržane sredstvima Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske, su timovi Gimnazije iz Novog Pazara „Ambasadori“ i „Vitezovi zdravlja“ iz bujanovačke Stručne škole „Sveti Sava“. Oni su finalu koje je održano danas u Novom Pazaru u okviru obeležavanja Dana Evrope pokazali najviše znanja o temama koje se tiču EU i procesa evropskih integracija, a kao nagradu dobili su sredstva u vrednosti od 100.000 dinara za realizaciju projekata koji će unaprediti uslove za rad i učenje u školama.

„Sredstva koja smo dobili iskoristićemo za nabavku dva laptopa i projektora kako bi osavremenili učenje u našoj školi, a spremajući se za takmičenje naučili smo mnogo o EU“, rekla je članica pobedničkog tima iz novopazarske gimnazije Elzana Dupljak.

Tim iz Bujanovca će kroz svoj projekat pokušati da pomogne svojim vršnjacima da usvoje zdrave navike u ishrani kroz edukativne radionice na srspkom i albanskom jeziku i obezbeđivanje „zdravih obroka“.

„Posebno je važno da mladi budu informisani o mogućnostima za studiranje, volontiranje i praksu u evropskim zemljama jer im se tako otvaraju vrata ka novim iskustvima ali znanjima koja posle mogu da iskoriste u unapređenju svoje zajednice“, rekao je šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin i čestitao pobednicima i pobednicama na znanju i dobrim idejama. On je dodao da su EU i Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES upravo podržale kampanju „Evropa to si ti“ kako bi mladi na dohvat ruke u svom mestu mogli da saznaju o prilikama koje im proces evropskih integracija pruža.

Štefen Hudolin je u Novom Pazaru čestitao i pobednicima konkursa za najbolji medijski prilog o evrointegracijama na jugoistoku i jugozapadu Srbije i istakao da Evropska unija već čitavu deceniju ulaže u osnaživanje medijskog sektora jer je uloga medija u informisanju građana izuzetno važna, a sloboda medija doprinosi jačanju demokratskih procesa a ključna je za osnaživanje ljudi i zajednica.

Na konkurs koji su organizovali Evropski PROGRES, Delegacija EU i Kancelarija za evropkse integracije pristiglo je 67 priloga iz 23 medijske kuće, a nagrade su prema propozicijama konkursa i odluci stručnog žirija dodeljene u osam kategoija.

Nagrade za najbolji televizijski i radijski izveštaj otišle su u Novi Pazar, novinarima Aleksandru Nićiforoviću iz Radio Televizije Novi Pazar i Nikoli Kočoviću iz radija Sto plus za priloge posvećene zaštiti sliva reke Raške od poplava. Nagrada u kategoriji najbolji prilog samostalnog elektronskog izdanja pripala je novinaru Draganu Marinkoviću iz novinske agencije Jugmedia, a za najbolju seriju medijskih priloga nagrađen je portal Info liga iz Ivanjice. U kategoriji najboji prilog o preduzetništvu pobedio je novinar Južnih vesti Nikola Marković sa pričom o samozapošljavanju osoba sa invaliditetom, dok je Alma Sofić iz Sandžačke TV pripremila najbolji prilog o projektu koji je finansirala EU i Vlada Švajcarske. Novinarka Biljana Ljubisavljević iz Medijskog istraživačkog centra iz Niša osvojila je nagradu u kategoriji posvećenoj potencijalnim projektima sa prilogom koji govori o potrebi za izgradnjom sistema za navodnjavanje u Beloj Planaci.

Evropska unija i Vlada Švajcarske će posredstvom Evropskog PROGRESa nagraditi medije koji su pobedili na takmičenju sa novom audio, audio-video ili računarskom opremom u vrednosti do 5.000 evra. Delegacija Evropske unije će nagraditi autore i autorke najboljih radova četvorodnevnom posetom Briselu koja će se realizovati kroz EU projekat „Studijske posete institucijama Evropske unije i državama članicama”, dok će Kancelarija za evropske integracije za pobednike i pobednice organizivati dvodnevnu radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu.

Povodom obeležavanja Dana Evrope, Novi Pazar je bio i domaćin emisije „Buđenje” koju vode voditeljski par Gorica Nešović i Dragan Ilić koji su doprineli da takmičenje za srednjoškolce bude još uzbudljivije.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem istaknuta je odlična saradnja Grada sa Delegacijom EU i Evropskim PROGRESom, a Štefen Hudolin je naglasio i važnost regionalne saradnje lokalnih samouprava koje su uključene u projekat za razvoj Golije jer to je dugoročna prilika da se pokrene ekonomski razvoj područja kroz turizam i prateće investicije u infrastrukturu u regionu.

(ICJ)