Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Sutra nastavak akcije preventivnih pregleda u Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Leskovcu

Ministarstvo zdravlja poziva građane Srbije da sutra u svojoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi obave preventivni pregled, koji ovog puta podrazumeva dermatološki pregled mladeža, kardiološki pregled i proveru triglicerida i holesterola.
Tom prilikom, u periodu od 8 do 16 časova, u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije, pregled će moći da obave i građani koji, iz bilo kojeg razloga, nemaju zdravstveno osiguranje.
Opšta bolnica Leskovac u saradnji sa Domom zdravlja i ovoga puta uzela je učešće u ovoj akciji. Građani će u bolnici i Domu zdravlja moći da obave internističke preglede, urade EKG i provere pritisak, u laboratoriji Opšte bolnice mogu da provere holesterol i trigliceride, dok će u službi dermatologije u Domu zdravlja moći da prekontrolišu mladeže.
Građanima koji nameravaju da u nedelju kontrolišu trigliceride i holesterol, savetuje se da ne uzimaju hranu u periodu od 12 sati pre davanja uzoraka na analizu.
Ovo je deveta po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda, u okviru kojih je, do sada, pregledano oko 160.000 građana. Od tog broja, više hiljada građana je upućeno na dalju dijagnostiku, čime je još jednom pokazano da promocija prevencije i rane dijagnostike kao načina brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu, navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja.