Jug Srbije Lebane Vesti

SVAKA ČAST Lebanski gimnazijalci PRVI na takmičenju pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije

Teatar “Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu osvojio je prvo mesto na takmičenju pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije. Gimnazijalci iz Lebana predstavili su se predstavom Životinjska farma, Džordža Orvela. Predstava govori o grupi životinja, koje su osvojile farmu za sebe i uživale do jednog perioda otkad je počeo teror i patnja.

Stari Major – svinja Veleposedničke farme – poziva životinje na farmi na sastanak, tokom koga naziva sve ljude parazitima i uči životinje da pevaju pesmu „Životinje Engleske”. Nakon smrti Majora, dve mlađe svinje – Snoubol i Napolen – dolaze na vlast i smatraju da je njihova dužnost da se spreme za Pobunu. Životinje se zaista pobune i oteraju neodgovornog i pijanog vlasnika Džonsa sa farme, nakon čega je preimenuju u „Životinjska farma”. Donose Sedam zapovesti, od kojih je najvažnija „Sve životinje su jednake”.

Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije, inače 21. po redu, održavaju se u Knjaževsko srpskom teatru od 28. marta do 6. Aprila u Kragujevcu . 1996.godine grupa učenika matematičkog smera Prve kragujevačke gimnazije došla je na ideju da pokrene takmičenje gimnazijalaca u stvaranju pozorišnih predstava, niko nije verovao da će pozorišni susreti đaka postati zvanična manifestacija, ustanovljena Godišnjim kalendarom Ministarstva prosvete republike Srbije.

Ove godine na takmičenju se predstavilo 14 gimnazija iz cele Srbije, a sutra je svečano zatvaranje manifestacije.

 

Dragana Bajović Milošević