Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sve je u redu na sceni za mlade u Kotoru

Kotorski festival pozorišta za decu ove godine se realizuje po 26. put. Pokrovitelji festivala su Opština Kotor i Ministarstvo kulture Crne Gore, zlatni sponzor je TO Kotor, a suorganizator je Kulturni centar “Nikola Đurkovid”.

Druge noći uvodnog dela u Kotorski festival pozorišta za decu na Sceni za mlade sinoć je prvi put u Crnoj Gori odigrana predstava Sve je u redu Teatra gimnazijalac iz Lebana, koju je prema tekstu Jasminke Petrović režirao Dušan Blagojević.

 

Pomenuta predstava objašnjava život kao jedno veliko putovanje, na kojem nikada ne znamo šta nas čeka. Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda potraga za sobom i suštinom svoga bića, te kako se tokom nje može naići na one koji nam pokazuju da nismo sami, te da se svet ne deli na crne i bele. Sve je u redu nam pokazuje da gde god krenuli ne smemo zaboraviti da sa sobom odnesemo i ljubav, jer ona ima moć okretanja stvari sa lica na naličje.

   

Profesor srpskog jezika i reditelj predstave Dušan Blgojević ističe za Info cnetar juga da su u Kotoru naišli na odličan prijem i da je publika u Crnoj Gori odlično ogreagoala na predstavu. „Predstava puna iznenađenja. Prijatne energije, izuzetno ljubaznih domaćina i kotorske publike koja je ovacijama pozdravila naše gimnazijalce. Mnogo mladih ljudi, reč je o sceni za mlade, pored naših gimnazijalca učešće su uzeli mladi iz Izraela, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine“ ističe Blagojević.

On dodaje da je deci ovo jedno izuzetno iskustvo. „Dragocena je razmena iskustva i energije, i planiranje budućih susreta. Zaista je dragoceno iskustvo“.

Predstava Sve je u redu koja je sinoć izvedena na Sceni za mlade u Kotoru nagrađivana je brojnim nagradama u Srbiji. ​​

Sada im sledi zasluženi odmor a za septembar se spremaju put Sarajeva. Za ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“, koji će biti održan od 13. do 17. septembra u Sarajevu, selektovano je šest najboljih predstava. Na festivalu će nastupiti, pored teatra Gimnazijalac, i teatri iz Slovenije, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.