Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih

Međunarodni dan siromašnih svet ove godine dočekuje sa dve milijarde i dvesta miliona ljudi koji nemaju dovoljno za osnovne potrebe. Prema evropskoj statistici, Bugari, Rumuni, Grci i Hrvati nalaze se među narodima koji imaju najveću stopu rizika od siromaštva u EU.  Srbija ovaj 17. oktobar dočekuje sa podatkom da gotovo 270.000 korisnika prima novčanu socijalnu pomoć.

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva Učenički parlamnet Gimnazije u Lebanu održao je kratku prezentaciju o stopi siromaštva u Srbiji. Prezentaciji, koji su održali Marko Kovinić, Jelena Stanojković i Nikola Nikolić, prisustvovali su učenici svih razreda i nekoliko profesora ove obrazovne ustanove. 

Oko pola miliona stanovnika Srbije nije u stanju da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe, a linija siromaštva u 2016. godini iznosila 11.694 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici, a potrošnju nižu od tog iznosa imalo je 7,3 odsto stanovnika. 

Najugroženije stanovništvo je ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva.

Analize pokazuju i da su u veoma teškom materijalnom položaju i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

U planu i programu rada Učeničkog parlamenta je obeležavanje svih značajnijih datum a sve u cilju podizanja svesti učenika Gimnazije o temama koje su od značaja za društvo.