Vesti

Svečana dodela sertifikata o bespovratnoj pomoći preduzetnicama

Jadranka Joksimović, ministar zadužena za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji svečano uručili su sertifikate o bespovratnoj pomoći za pokretanje biznisa za 48 preduzetnica  u Domu kulture u Raškoj, Predraga Vilimonovića bb.

Evropska unija, Vlade Švajcarske i Srbije su preko programa Evropski PROGRES podržale 48 nezaposlenih žena iz 22 opštine sa jugoistoka i jugozapada Srbije sa 368.000 evra za nabavku opreme kako bi pokrenule i vodile svoj biznis.

 

Cilj ove aktivnosti jeste doprinos ekonomskom osnaživanju žena i angažovanju njihovog potencijala u zajednici i na tržištu rada kako bi promenile svoj i život svojih porodica na bolje.Kako bi približio uslove konkursa svim zainteresovanim kandidatkinjama iz 34 opštine koje su obuhvaćene programom, tokom priprema projekata, Evropski PROGRES je održao sedam informativnih sesija i devet obuka za izradu biznis planova.

 

Sprovođenje Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

U program su uključene 34 lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.