Srbija Vesti

Svečani ispraćaj mirovnjaka Treće brigade u Liban

U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ organizovan je svečani ispraćaj pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade Kopnene vojske, štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku u Multinacionalnu misiju UNIFIL u Libanu.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade pukovnik Predrag Grbić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji mirovnjaka.

U svom obracanju pred svečanim strojem, ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da danas pozdravljamo odlazak onih koji će slavu srpske zastave i srpske države pronositi daleko.

– Pozdravljamo odlazak ponosni što možemo da pošaljemo takve ljude, tako opremljene i obučene, spremne da rade za dobrobit svakog ljudskog bića kome je pomoć potrebna. Daleko idete, u zemlju rastrzanu ratovima i sukobima, mržnjama. Idete daleko da ublažite ljudsku patnju, muku, bol. Idete daleko da ponesete našu zastavu i da je tamo daleko neka deca zapamte kao znak mira, sigurnosti i bezbednosti, kao znak dobrote koju će zapamtiti sa vašeg rukava. Kada ste im prošli prstima kroz kosu, kada ste pomogli njihovim roditeljima, kada ste nekom detetu vratili poverenje u ljudski rod.

Ministar Vulin je rekao da ćemo svoje mirovnjake čekati, s njihovim porodicama.

– Ponosni na vas brinućemo, makar to i ne govorili glasno, razmišljaćemo šta radite, kako izgledate, čime se bavite i da li vam je teško. Da li se nečega bojite, sigurni da mislite na nas, da mislite na svoju zemlju i sve nas koje ste ovde ostavili. Nemojte nikad zaboraviti, ovde sa vama koračaju vaši sinovi, ponosni na vas. Oni će u školama govoriti da im je otac tamo daleko, da i tamo čuva Srbiju jer i tamo se čuva Srbija. Čuva se tako što pokazujete koliko smo organizovani, snažni i hrabri, čuva se tako što stvarate prijatelje i tamo gde su mržnja i neprijateljstvo način života. Čuva se tako što mi ovde možemo da budemo sigurni i ponosni da gde god da ste, dostojno i visoko nosite i dižete zastavu, tu svetu zastavu zbog koje postojite i zbog koje živite, zastavu Republike Srbije. Mi ćemo vas čekati i mislićemo na vas, sigurni da tamo gde ste, čuvate svoju Srbiju, zato vam želim da budete zdravi, da budete hrabri, baš takvi kakvi jeste i da nam se vratite a kada se vratite da nam pričate kako ste proneli slavu Srbije, koliko ljudskih bića je postalo svesno da tamo daleko postoji jedan narod i jedna zemlja u kojoj su sloboda i dobrota vrednosti iznad svega – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da Pripadnici Vojske Srbije posebnu pažnju posvećuju kvalitetu realizacije zadataka u svim poverenim misijama.

– Opšte je poznato, gde god su pripadnici Vojske izašli van kasarne, radi pomoći stanovništvu ugroženom elementarnim i drugim nepogodama, ili zbog uređenja puteva, komunikacija, uvek su kvalitetno izvršavali zadatke. To se posebno odnosi na kvalitet izvršavanja zadataka u drugoj misiji Vojske Srbije, u mirovnim operacijama, a to je posebno važno zato što je reč o međunarodnom okruženju, o radu s pripadnicima drugih oružanih snaga. To je odlična prilika da vidimo i koliko vredimo u tom okruženju, koliko smo sposobni da sa drugima realizujemo veoma važne zadatke očuvanja mira – rekao je general Diković i istakao da je izuzetno zadovoljan načinom na koji naši oficiri, podoficiri i vojnici pristupaju realizaciji zadataka.

Ukupno 130 pripadnika pešadijske čete biće angažovano na očuvanju mira u regionu Bliskog Istoka i u Libanu, u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga koji čine 33 pripadnika, biti u sastavu italijanskog kontigenta u Sektoru Zapad. U misiju je ispraćeno i sedam štabnih oficira i pet pripadnika elementa za nacionalnu podršku, koji će obavljati odgovorne dužnosti u Sektoru Istok.

Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane uručio je državnu zastavu komandirima pešadijske čete i voda za zaštitu snaga, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu sa mandatom i zadacima misije.

Ministar Vulin i general Diković danas su na Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu dočekali pripadnike Vojske Srbije koji su prethodnih šest meseci boravili u mirovnoj misiji u Libanu.

     

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije