Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Svečanom sednicom Skupštine u petak 11. oktobra obeležen Dan Grada Leskovca

Svečanom sednicom Skupštine Grada Leskovca, održanom u sali Narodnog pozorišta, u petak 11. oktobra obeležen je Dan Grada Leskovca.

Sedamdesetpetogodišnjica ovog značajnog događaja za Leskovac obeležena je i Svečanom akademijom sa prigodnim programom u okviru kojeg su se predstavile predivne leskovačke „Zvezdice“, vokalni sastav „Libero“, glumci i direktor Narodnog pozorišta, Dragan Boža Marjanović, Petra Dimitrijević i Suzana Grujić, uz pratnju učenika Muzičke škole, Miloša Stojkovića i Jovana Nedeljković i LJiljana Đorđević koje su otpevale himnu „Bože pravde“.

Svečanu sednicu otvorio je predsedsednik Skupštine Grada Leskovca, Aleksandar Đurović pozdravivši sve prisutne i uputivši čestitke ovogodišnjim dobitnicima nagrada i pozvao gradonačelnika Leskovca, dr Gorana Cvetanovića da se obrati skupu.

 

Gradonačelnik, dr Goran Cvetanović, u svom pozdravnom govoruo kratko se osvrnuo na istoriju Leskovca i kazao da je Leskovac grad oslobodilaca, grad junaka, grad boraca i da zahvaljujući njima mi smo danas tu gde jesmo.

 


Sednicu je obeležila dodela Oktobarskih nagrada. Ove godine nagrađeno je 45 zaslužnih pojedinaca i ustanova. Dodeljeno je 11 Novčanih nagrada, 29 Pohvala i 5 Medalja.

Novčane nagrade uglavnom su pripale uspešnim učenicima i studentima, Pohvale su uručene uspešnim ustanovama i pojedincima, ustanovama koje slave slave jubileje i onima koji su doprineli boljitku Grada.

Na predlog gradonačelnika Cvetanovića medalje su uručene: Vatrogasno-spasilačkoj jedinici, Tehnološkom fakultetu, dr Aleksandru Petroviću, dr Aleksandri Cvetanović i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću.

Novčane nagrade pripale su: Zoranu Iliću, Mioni Tomić, Dušanu Dimitrijeviću, Aleksandru Radovanoviću, Aleksandri Stoiljkov, Pavlu Jojiću, Nenadu Stankoviću Maratoncu, Mariji Savić, Nikoli Markoviću, Milanu Milenkoviću i Aleksandru Milovanoviću.

Pohvale su otišle u ruke: OŠ „Bora Stanković“ u Vučju, OŠ „Slavko Zlatanović“ u Miroševcu, OŠ „Vožd Karađorđe“, Srednjoj školi u Grdelici, Kancelariji za mlade Grada Leskovca, Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, Turističkoj organizaciji Leskovac, Okružnoj kancelariji Saveza slepih Leskovac, Rukometnom klubu „Dubočica 54“, Planinarsko skijaškom klubu „Kukavica“, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj – NALED, Božidaru Stojiljkoviću, dr Jovici Vučkoviću, Denki Zlatković, Maji Miljković, Nini Stanisavljević, Bojanu Stanimiroviću, pevač i humanitara, Stefanu Mitiću – Tićmiju, Goranu Joviću, prof. dr Berislavu Vekiću, Goranu Puzoviću, direktor JVP „Srbijavode“, Banetu Obradoviću, Dušanu Veličkoviću, dr milanu Ivanovu, poručniku Dimitriju Stankoviću, OŠ „Petar Tasić“, prof. dr Miroslavu Ristiću, Goranu Todoroviću Faci.

Svi dobitnici medalja zahvalili su se na uručenim priznanjima kazavši da im je ukazana velika čast.

Komandant Vatrogasno spasilačke jedinice Nenad Simić je primio nagradu u ime cele jedinice i tom prilikom rekao: „Ova nagrada za vatrogasno spasilačku jedinicu predstavlja izuzetnu čast, samim tim i obavezu, pa bih ja hteo u ime svojih kolega i u svoje ime da se zahvalim gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću, svim saradnicima gradonačelnika kao i svim građanima koji su prepoznali naš trud i zalaganje, uz naše obećanje da ćemo u budućnosti biti još bolji u poslovima koje obavljamo“.

Dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr LJubiša Nikolić je izašao na scenu, uručena mu je nagrada i on se u ime svojih kolega, studenata i u svoje lično ime obratio prisutnima i zahvalio se na tome što je rad Tehnološkog fakulteta prepoznat i visoko vrednovan. „Zahvaljujem se svima koji su nas podržavali i pomogli nam da se svih ovih godina razvijamo i jačamo. Koliko je ova nagrada priznanje za ono što je urađeno do sada, toliko je i obaveza da radimo bolje i kvalitetnije, što ja ovom prilikom mogu da obećam, jer znanja nikad dosta i kao što reče Jehudi Menuhin „Znanje je otrov koji u većim količinama leči, a u malim ubija“.

Dr Aleksandar Petrović ukazao je da njegova njubav prema nauci potiče od najmađih dana: „Hvala Vam najlepše na ovom priznanju. Ovu medalju ću posvetiti profesorkama i profesorima, nastavnicama i nastavnicima, učiteljima i vaspitačicama koji su me ovde u Leskovcu od zabavišta pa do leskovačke Gimnazije mnogo tome naučili. Uz njih sam i shvatio da će naša dela i naše zasluge vrednovati vreme. A ono što je važno ovde i sada je naša ljudskost, u ime te ljudskosti ja želim da Leskovac i dalje ima tako bogatu prosvetnu tradiciju, da iznedri puno, puno kvalitetnih ljudi.“

Dr Aleksandra Cvetanović, nakon preuzimanja nagrade kazala je: „Za mene je ova nagrada došla potpuno nenadano, neočekivano, i učinila me izuzetno ponosnom i srećnom. Za razliku od dosadašnjih nagrada i priznanja koje sam dobijala, ima potpuno drugo značenje i drugi smisao, jer su mi je dodelili oni meni bliži i draži, a samim tim i najvažniji, a to su moji Leskovčani. Tokom dosadašnjeg rada, deo Leskovca sam uvek nosila sa sobom i sa ponosom isticala odakle dolazim i trudila se da kvalitet našeg grada prenesem širom sveta. Hvala na ukazanoj časti i poverenju koje ste mi ukazali. Ovo priznanje me obavezuje da budem još bolja, da budem jo bolji ambasador Leskovca.“

Ministar omladine i sporta i proslavljeni reprezentativac u vaterpolu, Vanja Udovičić, se zahvalio na nagradi i istakao da mu je u moru medalja koje je u životu osvajao ovo jedna od dražih: „Ovo je posebna medalja zato što je o iskrenih ljudi, temperamentnih ljudi, ljudi otvorenog srca, ali medalja koja obavezuje pred kojom stojimo odgovorno, sa puno časti i privilegije. Čast je i privilegija zato što danas stojim rame uz rame sa ovim divnim ljudima ali i sa svim onim divnim ljudima koji su u prošlosti stajali ovde, ali i odgovornost prema onome što ćemo uraditi i što treba da uradimo za dobrobit Leskovca, za dobrobit svih nas.“

ICJ/GRAD Leskovac