Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sveštenstvo Jablaničkog namesništva u subotu služi Svetu tajnu jeleosvećenja u crkvi Svete Petke u Bošnjacu

Svetu tajnu jeleosvećenja služiće sveštenstvo Jablaničkog namesništva u subotu 29. 12. 2018. u crkvi Svete Petke u Bošnjacu u 17 časova.

Sveta Tajna Jeleosvećenja u Crkvi je ustanovljena na osnovu reči svetog apostola Jakova: „Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere će spasiti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se“ kao i zbog reči Isusa Hrista iz Jevanđelja po Mateju upućenih Njegovim učenicima kada ih je poslao na propoved: „Bolesne isceljujte, gubave čistite…. Po Crkvenom predanju Sveta Tajna Jeleosvećenja nad bolesnicima obavljana još od prvih vekova nove epohe.

Sveta tajna jeleosvećenja sastoji se iz molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, kroz koje deluje Božija blagodat za ozdravljenje bolesnika. Pod bolešću se podrazumeva oboljenje duše ili tela.

Sveta tajna jeleosvećenja vrši se, ne samo nad teškim bolesnicima i onima koji umiru, nego se ova čudotvorna Sveta tajna vrši i nad onima koji su lakše bolesni. Za ovu Svetu Tajnu bolesnik se priprema pokajanjem i ispovešću svojih grehova, a posle ili pre Jeleosvećenja se pričešćuje.

Ako bolesnik ne moze da bude prisutan potrebno je na papiru napisati njegovo ime i dati svešteniku.

Takođe se u hram ponese malo jestivog ulja i brašna koje se osveti i od kojih će se kasnije umesiti hleb koji će bolesnik jesti.

(ICJ)