Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Svetski dan čišćenja – Medveđa bez smeća

Širom planete i ovog 15. septembra obeležava se Svetski dan čišćenja (World Cleanup Day), povodom kojeg se u Srbiji organizuju više akcija u 40 gradova i opština u kojima će učestvovati 15.000 volontera. U globalnu akciju, a povodom, Svetskog dana čišćenja, uključila se i opština Medveđa akcijom prikupljanja i odnošenja otpada.

U Srbiji akcije organizuje pokret “Let’s do it, World!” sa svojim partnerima, a podržana je i od strane Ministarstva zaštite životne sredine. Akciji se pridružila i opština Medveđa na čelu sa predsednikom opštine, dr Nebojšom Arsićem i šefom kabineta Nikolom Andrejevićem. Nosilac akcije je bio Odsek za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine opštine Medveđa, koji je mapirao lokacije, odnosno izvršio izbor koje će se lokacije čistiti, i JKP „Obnova“ iz Medveđe. U akciji su pored volontera učestvovali i učenici srednje TŠ „Nikola Tesla“ i OŠ “ Gornja Jablanica“. Akciju je podržao EkoStarpak, koji je za učenike obezbedio majice, rukavice i džakove. Odvoženje prikupljenog otpada na regionalnu deponiju izvršilo je preduzeće PWW.

 

„Svetski dan čišćenja nikada nije bio samo akcija čišćenja. To je pokret civilnog društva koje preuzima brigu za mesto koje zovemo kuća, naša regija, naša zemlja- naš svet. Moramo menjati svest ljudi, počev od dece školskog uzrasta, jer ukoliko ne čistimo za sobom, nećemo imati gde jednog dana da živimo. Kada pogledate prirodu gde je stanište životinjskog sveta, videćete čistu zelenu oazu, a ako bacite pogled na gradove, naseljeno mesto, svuda oko nas je đubre koje mi za sobom ostavljamo. Cilj nam je da ne samo 15. septembra, već svakog dana doprinosimo akciji čišćenja otpada u svojim lokalnim zajednicama, i zato pozivamo sve aktiviste, nevladine organizacije, ekologe, ljubitelje prirode, i sve one koji žele da učine nešto pozitivno za našu Planetu, da uzmu učešće i postanu deo svetskog zelenog talasa.“

 

Pre 10 godina u Estoniji je organizovano prvo čišćenje divljih deponija na koje se odazvalo čak 4% populacije. Kako je akcija prošla vrlo uspešno, osnovan je pokret “Let’s do it, World!” sa ciljem da se u budućnosti cela Planeta ujedini sa zajedničkim ciljem podizanja svesti o značaju očuvanja životne sredine i suprostavljanju globalnom problemu otpada/divljih deponija.

Ove godine, najveća globalna akcija čišćenja pod nazivom Svetski dan čišćenja 2018 (World Cleanup Day 2018) održava se 15. septembra u preko 150 zemalja sveta, uključujući i Srbiju. Zamišljen je „zeleni talas“ od Japana do Havaja, sa stotinama miliona volontera, koji čisti celu Planetu istog dana u periodu od 10-18 časova.