Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Svetski dan civilne zaštite

Svečanom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije, opština Medveđa obeležila je 1. Mart – Svetski dan civilne zaštite.

Obeležavanje 1. marta, ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO) sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda, katastrofa i drugih nesreća i opasnosti.

Na dnevnom redu sednice Štaba našle su se sledeće tačke:

Svečano obeležavanje 1. marta Svetskog dana civilne zaštite

Usvajanje Plana rada Opštinskog štaba za 2018. godinu

Postavljanje poverenika i zamenika poverenika Civilne zaštite

Dodela priznanja zaslužim građanima i organizacijama

Svečanoj sednici prisustvovao je načelnik odeljenja za vanredne situacije iz Leskovca, Ivica Ranđelović, kao i šef odseka za rizike i civilnu zaštitu iz Leskovca, Miroslav Jeftić. Prisutne goste i članove štaba pozdravio je predsednik opštine ujedno i komandant štaba, dr Nebojša Arsić.

„Svetski dan civilne zaštite obeležavamo u situaciji kada naša zemlja, preko Sektora za vanredne situacije, ponovo uspostavlja neopravdano zapušten i devastiran sistem civilne zaštite. Posle više od dve decenije civilna zaštita u Republici Srbiji, ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju. Ista se organizuje i planira i na nivou jedinica lokalne samouprave, organa državne uprave i privrednih društava. U toku je proces formiranja jedinica civilne zaštite opšte namene i poverenika civilne zaštite po naseljenim mestima u svim gradovima i opštinama. Na teritoriji opštine Medveđa, Skupština je donela 15. septembra 2011. godine Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite.”

   

   

Na samoj sednici usvojen je Plan rada Opštinskog štaba za 2018. godinu, postavljeni su poverenici i zamenici poverenika Civilne zaštite u 34 mesne zajednice i dodeljena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za proteklu godinu. Zahvalnice su dobile organizacije, Crveni krst Medveđe, Centar za socijalni rad u Medveđi, i pojedinci Veljko Savić iz Medveđe, Tijanić Miloš iz Tulara i Stamenković Vladimir iz Medevaca.

(Kraj)