Lebane Vesti

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja u Lebanu

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca – 8. maj  rođendan  je osnivača Pokreta Anri Dinana. Svake godine organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca organizuju brojne aktivnosti kako bi istakli jedinstvenu ulogu Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u svojim zemljama.

Za organizaciju Crvenog krsta ovi veoma značajni datumi, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je „Svuda za svakog“ i podtemom „Da li ste znali?“

Svuda u svetu, Crveni krst postoji za svakoga, a uz principe neutralnosti i nepristrasnosti daje nadu i podršku, delujući kao snaga za pozitivne promene u lokalnim zajednicama kada je najpotrebnije. On pruža pomoć najugroženijim u svim situacijama-od velikih katastrofa, u konfliktnim situacijama, u udaljenim i teško dostupnim mestima gde ne deluju druge humanitarne organizacije”.

Crveni krst Srbije uspeva da dopre do preko dva miliona ljudi u Srbiji. Svoje programe Crveni krst Srbije ralizuje zahvaljujući angažovanju 60.000 volontera  i 750 zaposlenih.

Crveni krst Lebane u toku Nedelje planirao je niz aktivnosti i to : prijem penzionisanih radnika,volontera i prijatelja Crvenog krsta,intenzivirano prikupljanje i podela garderobe za nase socijalno ugrozene stanovnike, zatim podela nagrada učesnicima konkursa“ Krv život znači“ 2017. upoznavanje učenike osnovnih škola sa znakom i principima Crvenog krsta kao i postavljanje štanda u petak 12.maja i ulična manifestacija u centru grada sa podelom edukativnog materijala koji se odnosi na ključne oblasti kojima se Crveni krst bavi a ujedno  građani će imati priliku da besplatno prekontrolišu svoje  zdravstveno stanje merenjem nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.