Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Svetski dan vode – “Vrednovanje Vode”

“Voda je osnovni princip i uzor svega sto postoji, iz koje je sve nastalo i u koju se sve vraća. Ona je beskonačna, večna materija koja se kreće, zgušnjava i razređuje i tako nastaju sve pojave. Gde nema vode – tu nema života. To je prva potreba čoveka, koju on mora trajno da obezbedi, pre nego što počne da gradi svoje stanište”.

Tales iz Mileta, grčki matematičar, filozof, fizičar i astronom

Voda različitim ljudima znači različite stvari. Nažalost za mnoge stvari u životu shvatimo koliko su važne, tek kada već bude kasno – tek kada ih izgubimo. Pa tako mnogi vodu uzimaju zdravo za gotovo, jer im je lako dostupna i imaju je u izobilju. Potrebno je pre svega da postanemo svesni vrednosti vode.
Ali da nema vode:
– Ne bi bilo moguće uzgajati nijednu poljoprivrednu kulturu.
– Ne bi bilo neophodnih uslova za proizvodnju hrane.
– Ne bi bilo industrije.
– Ne bi bilo ljudi.
– Ne bi bilo ni planete Zemlje kakva je sada.

Voda obuhvata dve trećine površine planete Zemlje i ona je najrasprostranjenija životna sredina. Ali globalna potrošnja vode se povećava svake godine i vode više nema u izobilju kao što je nekad bilo. Srbija se nalazi na 47 mestu po količini vodnih resursa u svetu, od 180 država. Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim drugim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo. A tu se pre svega misli:
– Ne zagađujete svoju okolinu i ne bacate smeće u naše potoke, reke i jezera.
– Prilikom tuširanja ugasite vodu kada je ne koristite.
– Dok perete sudove nema potrebe da voda teče sve vreme.
– Prilikom zalivanja cveća i dvorišta nemojte da preterujete.
– Potrudite se da čuvate vodu i obratite pažnju da zatvorite slavinu uvek kada voda teče bez potrebe.

Lična higijena, i redovno pranje ruku su ključni za suzbijanje širenja virusa “COVID 19” koji je trenutno hendikepirao skoro ceo svet. Upravo iz tog razloga je voda izuzetno važna jer ako nema vode, nemoguće je pravilno održavati higijenu. A ako ne održavamo higijenu rizikujemo da budemo zaraženi i da se razbolimo. Svetske organizacije procenjuju i daju obećanja da će do 2030. godine obezbediti čistu vodu svim ljudima na našoj planeti, pa se nadamo da se vode neće više zagađivati, a da će se njihov kvalitet popravljati. A vi se na ovaj Međunarodni dan voda setite koliko je voda važna, jer je moralna dužnost svakog građanina sveta da ne ugrozi budućim generacijama mogućnost da imaju kvalitetnu i zdravu vodu, jer ne postoji alternativa i ona je briga svih nas.

 

infocentarjug.rs