Društvo Vesti

Svi moraju da imaju nove knjižice

Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonskirok za zamenu, koji ističe 31. decembra.

Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine! Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade. Prema iskustvima iz domova zdravlja, poslovično revnosni penzioneri su izgleda čekali poslednje tromesečje da regulišu ovu obavezu, te upravo oni najčešće pitaju da li će biti produženja roka.
Kako kažu u RFZO, to bi moglo da se dogodi samo ako Ministarstvo zdravlja do kraja godine u tom smislu predloži izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu čekaju i po tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do dobijanje nove isprave potrebno u proseku 30 dana. U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenica da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda.