Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Lebane Region Srbija Vesti

Teatar Gimnazijalac iz Lebana otvara 8. Internacionalni festival “Juventafest” u Sarajevu

Osmi Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest” ove godine biće održan u Sarajevu, od 9. do 13. septembra. Teatru Gimnazijalac iz Lebana ove godine pripala je čast da 9. septembra otvori ovaj festival predstavom Mrtvo more za početnike. 

Iz godine u godinu, na Juventafest pristižu prijave kvalitetnih predstava u kojima mladi iznova i iznova, vrlo precizno i jasno imenuju sve probleme današnjeg društva, a tako je bilo i ove godine. Uprkos pandemiji i krizi koja nas je sve zadesila, pristigao je iznenađujući broj odličnih predstava iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te je bio iznimno težak zadatak doneti odluku o selekciji 8. Juventafesta, prenosi Juventafest.ba.

Ovogodišnju selekciju čine predstave koje odlikuju raznolike pozorišne estetike, kritičko promišljanje ovažnim društvenim temama i snažan agnažman, te kvalitetan dramsko pedagoški rad s mladima.

Predstave koje čine ovogodišnju selekciju su:

  1. „Mrtvo more za početnike“,režija: Dušan Blagojević i članovi Teatra, Teatar Gimnazijalac, Lebane, Srbija
  2. „U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj“,režija: Oriana Kunčić, Dramski studio “Ivana Jelić” HNK u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska
  3. „Ljubavno doba“,režija:Marija Backović, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje, Crna Gora
  4. „Životinjska farma“režija: Mirza Bajramović, Dramski studio, JU “Kulturno – sportski centar” Kakanj, Kakanj, Bosna i Hercegovina
  5. „Hoću napolje“režija: Uroš Mladenović, Omladinska pozorišna scena Paraćin, Paraćin, Srbija

Više nego ikada je važno da budemo odgovorni prema sebi i svojoj zajednici kako bismo za sve nas, ali i naraštaje koji tek dolaze, osigurali zdravu i bolju budućnost. Mladi i ove godine imaju mnogo toga da nam kažu o toj budućnosti, a naša odgovornost je da ih čujemo.

 

Juventafest.ba/Info centar juga