Da nevidljivi budu u javnosti

Teodora Fest – Mesto okupljanja mladih u Lebanu

Jedna od značajnik kulturnih manifestacija koja se svake godine održava u Lebanu, jeste i muzički festival – Teodora Fest. Festival organizuje Kancelarija za mlade Lebane uz pokroviteljstvo Opštine Lebane i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival je nastao kada je par momaka iz Lebana, koji su hteli da probude uspavanu omladinu, došlo na ideju da naprave muzički festival, a uz pomoć Kancelarije za mlade to su i uspeli. Prva promo žurka je organizovana krajem aprila 2011. godine, dok se danas festival održava krajem juna.

Teodora Fest 2014. Foto: D.A.
Nastup Neše Galije 2014.
Mladi na Teodora Festu 2014. Foto D.A.

 

 

 

 

 

 

 

Naziv Teodora Fest nastao je po imenu vizitorskog centra – vile Teodora koji se nalazi ispod areheološkog lokaliteta Caričin grad nadomak sela Prekopčelica, i gde se festival i održavao, sve dok zbog tehničkih problema 2016. godine nije izmešten na teren fudbalskog kluba „Radan“ u Lebanu.

Ovaj festival značajan je kao mesto okupljanja mladih iz svih naseljenih mesta opštine Lebane, kao mesto druženja i zabave, a neosporna je i turistička komponenta ovog festivala. Tokom održavanja Teodora festa, koji traje 2 dana godišnje i koji je ove godine održan po 7. put , sada na dolazi i veliki broj mladih iz Leskovca, Vlasotinca, Bojnika, Niša, Vladičinog Hana, Vranja i drugih mesta.

Teodora Fest 2017.
Teodora Fest 2017.
Teodora Fest 2016.

Organizatori Teodora festa izborom kvalitetnih grupa i DJ-eva i besplatnim ulazom iz godine u godinu privlače sve veći broj mladih. Do sada primenjivan koncept je jedno veče DJ-eva, hip hop, techno i elektro muzike, dok je drugo veče u znaku velikih zvezda domaće rock scene. Tako, na primer, u ovoj godini gostovala je grupa Van Gogh, 2016. Kiki Lesandrić i Piloti, 2015. „357“ i Rock Bulevar,2014. Grupa Galija, 2013. Djordje David…

Kao jedan od značajnih muzičkih festivala na jugu Srbije, iz godine u godinu sve je veći broj medijskih najava i izveštaja, sve je više mladih koji sa teritorije Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog i drugih okruga posećuju Lebane, što takodje čini pozitivan korak u cilju afirmacije kulture, zadržavanja mladih i oživaljavanja opštine Lebane.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“