Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

TeraSteel Srbija obeležava svoju prvu godišnjicu rada i pokreće novu proizvodnu liniju u fabrici u Leskovcu.

Rumunska kompanija TeraSteel, vlasnik leskovačke fabrike za proizvodnju građevinskih sendvič panela i pocinkovanih profila, zvanično je pustila u rad unapređenu proizvodnu liniju za proizvodnju termoizolacionih panela sa kamenom vunom.

TeraSteel je deo TeraPlast grupe. Predstavlja jednog od najvećih proizvođača sendvič panela, pocinkovanih profila i čeličnih okova u građevinskoj industriji. Matična kompanija Grupe, TeraPlast SA, prisutna je na berzi u Bukureštu od jula 2008. godine.

„Veoma smo srećni što danas, na godišnjicu našeg poslovanja u Srbiji pokrećemo novu, preko 6 miliona evra vrednu investiciju. Osim toga, investirali smo energiju, resurse, znanje i kapacitete. Naše mogućnosti povezivanja na tržištu, čine nas jednom od najfleksibilnijih kompanija na Balkanu. U skladu sa našom politikom o zaštiti životne sredine, pokrenuli smo novi pogon za proizvodnju termoizolacionih panela sa mineralnom vunom i pored toga zajedno sa našim glavnim partnerima novi ekološki proizvod koristeći se biotehnologijom“ rekao je Cosmin Patroiu, generalni direktor kompanije TeraSteel, na zvaničnoj konferenciji za medije povodom otvaranja nove prozivodne linije.

„Drago mi je da smo danas posle godinu dana ponovo zajedno, da smo još jednom potvrdili i pokazali da je naš Grad Leskovac atraktivno okruženje za ulaganje. Srećni smo što naši rumunski prijatelji proširuju proizvodne kapacitete i zapošljavaju nove radnike iz našeg grada i okoline. Kao opština trudimo se da obezbedimo sve uslove i pružimo administrativnu podršku investitorima kako bi njihovo poslovanje bilo što efikasnije i jednostavnije“, naglasio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Termoizolacioni paneli sa kamenom vunom, kao zaštitni znak ove kompanije, koriste se za magacinske prostore, šoping molove, hale za proizvodnju, auto servise, male radionice, unutrašnje podele kod bilo kojih konstrukcija, laboratorija i slično. Inače, paneli sa mineralnom vunom bolje apsorbuju zvuk, pa je samim tim i zvučna izolacija bolja. Ono što je najvažnije, izuzetno su otporni na požar.

„Tokom 2017-2018. godine proizvedeno je preko 1.000.000 kvadratnih metara panela, preko 100.000 linearnih metara samo-nosećih pokrivača od trapezoidno profilisanog lima. Ukupna vrednost ove proizvodnje premašila je 13 miliona evra.“, dodao je Aleksandar Petrov, komercijalni direktor kompanije TeraSteel u Srbiji.

U kompaniji TeraSteel u Srbiji, u fabrici u Leskovcu zaposleno je preko 50 radnika. Radnici rade u tri smene kako bi se obezbedio prozvodni kapacitet za izvoz u 9 zemalja. Paneli proizvedeni u Leskovcu izvoze se u: Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju, Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu, Crnu Goru, Nemačku i Albaniju. Kompanija uživa status jednog od važnijih izvoznika na Balkanu, kada je reč o građevinskoj industriji.

 

Osvrćući se na poslovne ciljeve za narednu godinu Patroiu je dodao „TeraSteel kontinuirano radi na razvoju svog poslovanja i ispunjavanju svih potrebnih ekoloških, tehničkih i komercijalnih standarda u proizvodnji. Planiramo da u 2019. godini proizvedemo panele od poliuretan pene i mineralne vune u količini od 1,6 miliona metara kvadratnih“ zaključio je generalni direktor.