Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

TeraSteel Srbija pokrenula proizvodnju u fabrici u Leskovcu (FOTO)

Rumunska kompanija TeraSteel, novi vlasnik leskovačke fabrike za proizvodnju građevinskih sendvič panela, zvanično je pustila u rad svoju proizvodnu liniju. Leskovačka fabrika izvoziće građevinske sendvič panele na sva tržišta Balkana.

Kompanija koja je nedavno kupila deo nekadšnje leskovačke fabrike Interlemind danas je zvanično u rad pustila pogon u Leskovcu.

„Veoma smo srećni što pokrećemo našu 11 miliona evra vrednu investiciju. U 2018-toj, fabrika sendvič panela u Leskovcu ima za cilj proizvodnju i prodaju proizvoda u vrednosti od preko 28 miliona evra. Značajan deo proizvedenih panela namenjen je za srpsko tržište, ali i za izvoz na sva tržišta na Balkanu, što će epublici rbiji dati status važnog izvoznika u ovoj industriji u regionu,’’ rekao je Zoran Cvijović, izvršni direktor TeraSteel Srbija, na ceremonijalnom otvaranju fabrike za proizvodnju građevinskih sendvič panela u Leskovcu.

„Leskovac je još jednom pokazao da je atraktivno okruženje za ulaganje, i srećni smo što su naši rumunski prijatelji to prepoznali Zadovoljan investitor je najbolja preporuka za privlačenje novih investitora Mi ćemo učiniti sve da Tera teel-u pružimo sve uslove za efikasno poslovanje u našoj opštini,“ naglasio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, koji je zajedno sa državnim sekretarom Draganom Stevanovićem svečano pustio u rad proizvodnu liniju u fabrici TeraSteel Srbija.

Sendvič paneli se dominantno koriste u izgradnji različitih vrsta industrijskih objekata – od njih se grade fabričke hale, skladišta, trgovinski centri, kao i hladnjače. TeraSteel u umuniji je jedna od vodećih kompanija u proizvodnji i učešću na tržištu sendvič panela. abrika u Leskovcu ima proizvodne kapacitete slične TeraSteel-ovoj fabrici u Rumuniji, i to 2,2 miliona kvadratnih metara sendvič panela godišnje, kao i sličnu opremu. Primarna tržišta koja se planiraju pokriti proizvodnjom fabrike u Leskovcu su Srbija, zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska i Albanija, ali ostala tržišta poput Mađarske, južne umunije i severne Grčke.

   

Pored navedenih zvanica, na skupu su prisustvovali predstavnici Ambasade Rumunije u Srbiji, g. Emil Radu Moldovan, predsednika okruga Bistrica-Nasaud u Rumuniji, kao i mnogi gosti iz Srbije, umunije, MaĎarske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Tera Steel je deo sistema TeraPlast Grupe (www.teraplast.ro) i lider je u proizvodnji građevinskih sendvič-panela, konstrukcija za izradu hala od pocinkovanog lima i pokrivača od limenog crepa. Tera Plast je rumunska kompanija koja se kotira na bukureštanskoj berzi i lider je na tržištu proizvodnje širokog spektra građevinskih materijala. TeraPlast je u junu kupio fabriku sendvič panela u Leskovcu za 4.3 miliona evra, i do kraja godine će investirati još 2.7 miliona evra u proizvodnju i 4 miliona evra kroz obrtni kapital.

 

 

 

FOTO GALERIJA:

                                                                          

 

(ICJ)