COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Tiodorović: Sledećih 15 dana biće pakleni, treba nam gvozdena disciplina!

 

Foto:Printscreen/RTS – Branislav Tiodorović, epidemilog

Sledećih 15 dana biće pakleni, treba nam gvozdena disciplina! Da krajem aprila i početkom maja imamo mogućnost da virus ne može da izdrži, zbog UV zraka, kazao je epidemilog Branislav Tiodorović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Narod mora da zna, imaćemo sve više obolelih, nažalost i preminulih. Toga moramo da budemo svesni. Gledam ljude po gradovima, mnogi šetaju, ne nose maske. Ja ih razumem, ali moramo da shvatimo da moramo da ispoštujemo procedure. Treba nam da smirimo svoje strasti i nezadovoljstvo, bilo ono opravdano ili neopravdano, i da se pridržavamo pravila. Apelujem na sve, i građane i političare, ostavimo po strani one priče koje ne pomažu“ – kazao je Tiodorović.

U Republici Srbiji su do 15 časova 26. marta 2020. godine registrovano je ukupno 457 potvrđenih slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 26. marta 2020. godine testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i  222 negativno na novi korona virus. Do 15 časova 26. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U toku noći preminula su dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen COVID-19 a u toku današnjeg dana preminula je još jedna osoba koja je imala 48 godina.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je virus Covid-19 slabo otporan u spoljnoj sredini, ali je moguća kontaminacija predmeta, i ne može preneti direktno. Da biste se zarazili potrebna je dodatna kontaminacija,  vi morate da dodirnete kontaminirani predmet rukom, pa onda rukom da dotaknete oko ili lice.

 

Info centar juga