Jug Srbije Medveđa Sport Vesti

Tomislav Arsić: "FK "Jablanica" je imao i uspone i padove"

„Fudbalski klub „Jablanica“ formiran je 1926. godine i ovaj klub je doživljavao puno padova i uspona“ – počinje priču Tomislav Arsić, predsednik ovog kluba.

„Najveći uspon ovaj klub doživeo je 1934. godine kada je „Jablanica“ osvojila ligu na nivou Leskovca i to je bio jedan veliki „bum“ za sve jer je Medveđa u tom vremenu bila tek jedna mala varošica. U tadašnjim novinama osvanuo je tekst sa naslovom koji je uvredio sve meštane a naslov je glasio „I seljaci postaše prvaci“, i od tada naglo počinje ekspanzija kluba.

Za vreme rata, šest fudbalera iz prve ekipe izgubilo je život u borbi sa okupatorom a trojica, koji su preživeli logor uspeli su nekako da se oslobode. Nakon 1945. godine njih trojica, koji su preživeli rat, bili su inicijatori stvaranja novog tima a onda su u klub došli i neki intelektualci, zatim visoko obrazovani ljudi,bilo je tu i zanatlija, čak i jedan doktor nauka, i oni zajedno oživljavaju ovaj klub koji počinje naglo da se razvija. 

Fudbalski klub je pedeset i neke godine počeo da finansira rudnik „Lece“, koji je u tom periodu bio finansijski jak  i tada fudbalski klub dobija novo ime „Rudar“ a malo kasnije „Floater“, zbog finansiranja kluba od strane rudnika, da bi krajem šezdesetih godina klub dobio svoje ime od samog osnivanja, „Jablanica“. Od tada ovaj klub doživljava i uspone i padove ali danas možemo da se pohvalimo i sa velikim ponosom pričamo o ovom klubu. Imamo jako veliku podršku od lokalne samouprave, što se tiče finansijskih sredstava i koristim ovu priliku da se zahvalim na svemu, predsedniku opštine Medveđa, dr Nebojši Arsiću. Zahvaljujući njemu i njegovom timu, ovaj klub danas broji preko 80 članova, od toga je četrdesetoro dece, pionira koji se aktivno takmiče“ – ispričao nam je Tomislav Arsić, predsednik FK „Jablanica“.

Fudbalski klub „Jablanica“ se trenutno takmiči u Jablaničkoj okružnoj ligi gde zauzima drugo mesto a već u narednoj godini najavljuju plasiranje u veći rang.