Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Tradicionalna manifestacija „Dani paprike“ održana u Lokošnici

Tradicionalna manifestacija Dani paprike, ove godine 14. po redu čije održavanje podržava lokalna samouprava, održana je u selu Donja Lokošnica. Ovo selo je inače najpoznatije u zemlji i šire po prozivodnji paprike i nema domaćinstva koje ne gaji ovu poljoprivrednu kulturu.

U Donjoj Lokošnici 80 odsto stanovništva bavi se gajenjem industrijske paprike i krajem leta i početkom jeseni nema kuće koja nema nanizane vence na svojoj fasadi.

Godišnje ovi vredni ljudi proizvedu 40 do 50 vagona suve, crvene paprike, koja predstavlja atutohtonu vrstu koja se gaji već 200 godina na ovom području i više od jednog veka na isti način niže i suši.

Ovogodišnja pobednica takmičenja u brzom nizanju paprike, koje se održava u okviru ove manifestacije, je Jovana Kostić koja je za 2 minuta i pedeset sekundi uspela da bude najbrža. Osim po kvalitetu, lokošnička paprika se izdvaja i po izuzetnoj crvenoj boji. Suši se prirodnim putem, na suncu i vazduhu, što joj daje prepoznatljiv ukus i dobar glas širom zemlje.