Jug Srbije Leskovac Vesti

Tribina Socijalističke omladine i GO SPS Leskovac

U organizaciji Gradskog odbora SPS Leskovac i Socijalističke omladine 04.02.2016.god. održana je tribina – „ISHRANOM DO ZDRAVLjA I BOLjEG IZGLEDA“.

 
Cilj tribine biće ukazivanje na značaj kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane, sa aspekta unapređenja i očuvanja zdravlja, kao i postizanja boljeg izgleda.
Ideal savršene figure za mnoge mlade ljude predstavlja imperativ. Redovno se susrećemo sa nerealnim zahtevima – da se za što kraće vreme smanje masne naslage, poveća mišićna masa, ili da se izvrši brza detoksikacija organizma.

04
Dr Slaviša Stojić, član saveta omladine SPS-a kaže da je termin zdrava ishrana toliko potrošen i toliko puta izrečen u najrazličitijem kontekstu da više niko nije siguran šta pojam zdrave ishrane znači.Na to pitanje možemo dobiti najrazličitije odgovore, neko će reći da to znači jesti voće i povrće, neko da je to upotreba samo organske hrane ili život bez genetski modifikovane hrane… Suština je u latinskoh izreci „modicus cibi, medicus sibi“ odnosno, ko je umeren u jelu, sam sebi je najbolji lekar. Zdrava ishrana zapravo obuhvata tri odrednice: kvalitet, raznovrsnost i izbalansiranost.“

03
On je dodao i da je cilj tribine da se ukaže na značenje kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane gde će se učesnici upoznati sa pravilnim odabirom namirnica, njihovim nutritivnim sastavom i značajem, kao i planiranjem i sastavljenjem obroka u skladu sa ciljevima, tj, skidanju masnih naslaga, povećavanju mišićne mase, kao i detoksikaciji organizma. Pomenuti su i faktori rizika po zdravlje loše koncipiranom ishranom u krajnostima po pitanju nekih navodno, magičnih dijeta, koje za kratko vreme daju „odlične“ rezultate.