Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Trio Graciozo održao koncert u Medveđi

Pred prepunim foajeom Kulturnog centra sinoć je održan koncert tria Graciozo. Ovo je treći po redu koncert u okviru projekta „Umetnička muzika na jugu – Medveđa – Sezona 2018“ koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, a u okviru projekta biće održana još tri koncerta u ovom mesecu. 

„Trio Graciozo“  čine soprani Dragana Mitić i Nada Jovanović i pijanista Dragan Jovanović. Na svom repertoaru imaju širok opus kompozicija iz različitih muzičkih epoha i perioda koje izvode na svojim koncertima. 

Publici u Medveđi su prirediti jedno lepo muzičko putovanje, koje je započeto sa Henrijem Perslom, najpoznatijim engleskim kompozitorom barokne muzike koji je živeo i stvarao u 17.veku. Muzički saldokusci imali su priliku da čuju 6 dueta za dva glasa uz pratnju klavira. Na programu su bile i kompozicije jednog od najpoznatijih nemačkih kompozitora 19. veka koji je stvarao u epohi romantizma Karla Maria fon Vebera. Izvedena su i tri dueta napisana originalno na italijanskom jeziku za dva soprana. „Moravski dueti“ Antonina Dvoržaka, poznatog češkog kompozitora iz perioda romantizma, pisani su sa elementima češkog folklora i narodne muzike koje je autor vešto kombinovao sa klasičnom muzikom.

 

Prepevani su na srpski jezik kako bi našoj publici približili i dočarali lepotu njegove muzike. Na repertoaru su bila i dva dueta ,,Golub leteo niz polje“ i „Kosi moma travu „. Za kraj koncerta ostavili su naše srpske kompozitore. Konstantin Babić je autor čija su dela inspirisana folklorom, elementima džeza i popularne muzike. Pesma „Subote mog detinjstva“ inspirisana njegovim životom koju je posebno aranžirana za ovaj sastav i samo je Trio Graciozo kao takvu izvodi, kao i  kompoziciju „Sve dok je tvoga blagog oka “ koja je jedna od najpoznatijih pesama Isidora Bajića, kopozitora koji je živeo početkom 20.veka – osnivača muzičke škole u Novom Sadu, koji je svoje solo pesme pisao u duhu srpskih pesama.

Do kraja ovog ciklusa koncerata svakog utorka u okotobru medveđani će imati prilika da uživaju još i u koncertima sastava „Ars futura“, dečjeg hora Zvezdice i kamernog orkestra Amoroso koji je i otvorio sezonu svojim koncertom.