Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Trodnevna manifestacija Paradajz fest počela sinoć u Lebanu

Trodnevna manifestacija Paradajz fest koja je po prvi put organizovana u Lebanu, opštini koja je po broju proizvedenog paradajza prva u Srbiji, svečano je uz fantastičan vatromet otvorio predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović u prisusustvu predsednika Mađarske privredne komore i zemalja zapadnog Balkana Atile Galambaša, predstavnika lokalne samouprave i mnogobrojnih posetilaca i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Paradajz fest za koji se nadamo da će postati tradicionalan ima za cilj promociju opštine Lebane, njenih poljoprivrednih i turističkih potencijala, a održavanje ove manifestacije značajno će uticati i na razvoj turizma lebanskog kraja, poručio je predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Bogdanović je ovom prilikom u pratnji gostiju obišao blizu 60 štandova, 35 izlagača poljoprivrednih proizvoda sa kojima je porazgovarao a predstavnici proizvoda upoznali  su prvog čoveka ove opštine sa kvalitetom i poljoprivrednom proizvodnjom kojom se inače bave ujedno ocenjujući da je ovakva manifestacija veoma značajna za sve poljoprivredne proizvođače ovog kraja i da je ona zapravo događaj po kome će za Lebane čuti ne samo  Srbija i region već i čitav svet.

 

Ovom manifestacijom privući će se potencijalni kupci koji će se povezati sa vama lokalnim proizvođačima paradajza, kao i sa proizvođačima ostalih poljoprivrednih proizvoda koji se uzgajaju na teritoriji opštine Lebane, poručio je ovom prilikom izlagačima Ivan Bogdanović.

Neposredno pre samog otvaranja festa u holu Doma kulture u Lebanu održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen veoma značajan  zajednički projekat koji će opština Lebane u narednom periodu realizovati u saradnji sa Privrednom komorom Mađarske o čemu su prisutne upoznali predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović i predsednik Mađarske Privredne komore sa zemljama zapadnog Balkana Atila Galamboš.

Razlog  posete Lebanu Atile Galmbaša i manifestaciji Paradajz fest je međudržavni sporazum koji je potpisan između Vlade Srbije i Vlade Mađarske koji treba da realizuje investiciju u Centralnoj i Južnoj Srbiji istakao je Bogdanović.

Inače tokom trajanja ove manifestacije planirano je izlaganje (uz mogućnost kupo-prodaje) paradajza i proizvoda od paradajza a ono što je jako zanimljivo u sva tri dana biće organizovano takmičenje za najveći paradajz, zatim najukusniji paradajz i najbolje dekorisan paradajz skulpturu ili jelo od paradajza.

Mnogobrojne posetioce koji su se odlučili da krenu put opštine Lebane i posete Paradajz fest dočekao je i bogat muzički spektakl koji je prve večeri započeo najpre nastupom KUD Jablaničko kolo iz Lebana a potom i nastupom  Bojana Veličkovića i El maestro benda.

Mesto na centralnoj pozornici nastavljeno je koncertom maestarlnog Harisa Džinovića, koji kako je pred sam nastup rekao za Info centar Jug prvi put nastupa u Lebanu i da se rado odazvao pozivu. 

Drugo veče manifestacije biće rezervisano za koncert Amadeus benda, a u nedelju 1. avgusta, na samoj završnici Paradajz festa nastupiće Dejan Petrovića i Big bend. Manifestacija se realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i opštine Lebane a organizator festa je Turistička organizacija Lebane, koja je pripremila veliki broj događaja, izložbi, radionica, predavanja i susreta. Za projekat „Paradajz Fest“ Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo je 3.246.000 dinara, dok je lokalna samouprava iz sopstvenih sredstava za manifestaciju izdvojila dodatnih 3,6 miliona dinara.

infocentarjug.rs

Preuzimanje fotografija dozvoljeno uz pozivanje na izvor i link portala