Lepote juga - Crna Trava

Turistički potencijal opštine Crna Trava

Najznačajniji turistički potencijal opštine Crna Trava jeste Vlasinsko jezero, udaljeno 10 km od same Crne Trave, na teritoriji opštine Surdulica. Reke Cemercica i Vlasina su sa regulisanim granitnim koritima i estetski prelepim mostovima na njima daju posebno lep utisak i uz izgradnju mini akumulacija na prilazu Crnoj Travi moze da zaživi sporski ribolov na pastrmku.

Prelepo okruženje, netaknuta priroda i čist vazduh daju velike mogućnosti i za razvoj seoskog turizma.

Pavlova gremada nalazi se na 2 km od asfaltnog puta na putu prema Predejanu (8 km putem od crne Trave) ima dva desetokilovatna dalekovoda u prolazu i niskonaponsku. Sa svojih 15 km od Predejana, 42 km od Leskovca, 23 km od Grdelice, 30 km, Vladicnog Hana sa 33 km, pa i Nisa sa 85 km, moze sluziti i za dnevno skijanje skijasa iz ovih gradova. Turističkim aktiviranjem Crne Trave aktivirao bi se i turizam na Vlasinskom jezeru, bez utroška velikih materijalna sredstva i ne narušavanja ekologija jezera.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga: Crna Trava – turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira opština Crna Trava, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“