Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Turski investitor Erenli d.o.o Leskovac do kraja februara počinje proizvodni proces

Nakon sastanka gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića sa vlasnikom turske kompanije Erenli kaučuk Huseinom Erenom i menadžerima Ercinom Sahinom i Fikretom Ajnibalom, kojem su prisustvovali načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović i šefovi nadležnih odeljenja i direktor JKP „Komunalac“, danas su na konferenciji za medije izneti detalji investicije vredni 16,6 miliona evra koju će ova turska kompanija realizovati u predstojećem periodu.

Naime, na lokaciji Zelena zona gradiće se novi objekat za proizvodnju sistema za cirkulaciju u automobilskoj industriji na 7 hektara gde će do kraja 2025 biti zapošljeno 400 radnika. Gradonačelnik Leskovca je istakao da su pregovori sa ovom ozbiljnom firmom iz Izmira koja ima 300 radnika započeti početkom godine, i stručne službe, nadležna odeljenja i zaposleni u Gradskoj upravi su sve vreme na raspolaganju ovom investitoru. On je podsetio da je Gradsko veće 18. juna donelo odluku da se parcele za koje je zainteresovan investitor prebace iz svojine Grada u svojinu Republike, jer je u kontaktu sa Razvojnom agencijom Srbije, Vladom Republike Srbije i samim investitorom postignut dogovor da Grad prenese parcele Republici koja će zatim u sklopu paketa dozvoljene državne pomoći biti prenete investitoru u svojinu. S tim u vezi, jula meseca je potpisan Memorandum o saradnji i razumevanju kako bi ova investicija bila realizovana u što skorijem roku tako da je JKP Komunalac radi na čišćenju i pripremi parcele na kojoj će biti sagrađena ova fabrika.

Direktor novootvorenog predstavništva koje nosi naziv „Erenli d.o.o.“ Fikret Ajnibal se zahvalio gradonačelniku Leskovca i njegovim saradnicima na uspešnoj saradnji uz konstataciju da je Srbija napravila ogroman iskorak kada je u pitanju saradnja sa i proizvodnja delova za autoindustriju, a da grad Leskovac je najvažnija tačka u ovom delu Evrope, navodeći da je to razlog zašto je nakon iscrpnog istraživanja Leskovac izabran za realizaciju pomenutog projekta. On je dodao da se trenutno privode kraju pregovori sa građevinskom kompanijom koja će izvoditi radove na izgradnji fabrike.

Ove godine će turski investitor početi sa angažovanjem radnika, a već sledeće će brojati 150 zaposlenih koji će raditi u administraciji, menadžmentu i na inženjerskim poslovima, i na osnovu projekta planirano je do 400 radnika do kraja investicije.

infocentarjug.rs