Bojnik Jablanički okrug Vesti Zabava

U Bojniku održano takmičenje u kuvanju najboljeg pasulja

Ekipa Džek iz Lapotinca, prema mišljenju stručnog žirija, najboje je skuvala pasulj na drugoj Pasuljijadi održanoj u Bojniku.

U organizaciji Planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“, a pod pokroviteljstvom opštine Bojnik na platou ispred sportske hale u Bojniku, održano je drugo po redu takmičenje u pripremnaju planinarskog pasulja „Pasuljijada 2018“.

U pripremanju najboljeg planinarskog pasulja takmičilo se 27 ekipa, 10 više nego prošle godine ističu organizatori. Svoje umeće u kuvanju pasulja pokazale su ekipe ne samo iz Bojnika, već i iz cele južne Srbije.

Manifestaciji je prisustvovao i predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović, koji nije krio zadovoljstvo organizacijom i odazivom ekipa i građana. Nenadović je istakao da će opština Bojnik podržati svaku akciju koja je u interesu građana i koja promoviše turističke potencijale, pustorečkog kraja.

Takmičenje je okupilo brojnu publiku a svi učesnici slažu se da je za malu opštinu poput bojničke od velikog značaja organizovanje ovakvih manifestacija koje uz malo ulaganja privuku brojne posetioce i predstavljaju turistički potencijal.

Kako smo uspeli da saznamo za sledeću godinu organizaotri će se potruditi da malo prošire takmičenje, te će se tako najverovatnije pored kuvanja pasulja u kotliću spremati i druga jela od pasulja.

Ekipa Džep iz Lapotinca skuvala je najbolji planinarski pasulj na ovoj kulinarskoj manifestaciji, a pored pomenutih pobednika koji su osvojili pehar i kotlić, nagrade su prema oceni žirija dobile i ekipe Hotel Luna iz Prokuplja za drugo mesto  i ekipa Turističke organizacije Bojnik koje je su osvojile pehare i šerpe.

Predsatavnici ekipa sa kojima smo razgovarali kažu da nema neke posebne tehnike za kuvanje dobrog pasulja, ali da većina njih ima neke tajne sastojke koje nisu želeli da otrkiju. Ekipe su same donele potrebne namirnice koje su koristile prilikom kuvanja ovog jela, dok su organizatori pasuljijade obezbedili drva.