Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

U Bojniku prezentovan projekat „Reforma poreza na imovinu,,

Građanima opštine Bojnik danas je u centru prezentovan projekat Reforma poreza na imovinu, oni su imali i priliku da popune upitnik i na taj način predlože projekte za narednu 2019 godinu, piše na zvaničnom sajtu opštine Bojnik.
Kroz ovaj projekat opština Bojnik dobiće priliku da sredi evidenciju o poreskim obveznicima, što će omogućiti bolju naplatu prihoda. U narednom periodu 4 popisivača obići će sve mesne zajednice i domaćinstva i izvršiti popis njihove imovine. Efekti realizacije ovog programa su delotvornije upravljanje registracijom imovine i prikupljanjem poreza na imovinu, i neposrednija saradnja lokalne samouprave i građana o pitanjima prikupljanja i korišćenja poreza na imovinu, što će dovesti do povećanja kvaliteta usluga i ulaganja u infrastrukturu.
Upitnik za prikupljanje projektnih ideja se nalazi i na sajtu opštine Bojnik tako da građani mogu sami da odluče kako će njihov novac prikupljen od poreza na imovinu biti utrošen. Ideja bi trebalo da se odnosi isključivo na potrebe koje su u nadležnosti lokalne samouprave.Predlog ima šansu da uđe na listu prioriteta za koje će glasati građani, a koji će biti finansirani iz budžeta opštine u 2019 godini“ kazao je za sajt opštine Bojnik predednik opštine Nebojša Nenadović.
U decembru 2017 godine Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom organizacijom – International Management group (IMG) u vezi sprovođenja Programa reforme poreza na imovinu (MED2). Među 92 lokalne samouprave iz cele Srbije, koje su se prijavle za učešće u švajcarskom projektu „Reforma poreza na imovinu“ je i Bojnik. Opština Bojnik je jedna od 45 u Srbiji koja će biti podržana kroz Program MED 2. Ceo projekat je vredan šest miliona franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.
Projekat se realizuje kroz zajedničku saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansije i Stalne konferencije gradova i opština.