Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U Bošnjacu danas obeležene litije (FOTO)

Pravoslavlje Bošnjačkih litija počelo je svečanom liturgijom jutros tačno u 8 sati u crkvi Sveta Petke u Bošnjacu. Liturgiju su služilli sveštenici Filip Stevanović, Goran Korda i protojerej Dalibor Stefanovića.

Nakon svečane liturgije krenula je litija kroz selo koja je okupila veliki broj meštana a posebno je lepo bilo videti roditelje sa malom decom. Na čelu kolone nošen je krst, potom ikone i crkvena obeležja, sveštenici. Ovoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Lebane, Ivanom Bogdanovićem.

Proslavili smo praznik Duhovdan, a svakog dana ove nedelje su ponegde duhovdanske litije. Litije proslavljaju svi žitelji jednog mesta. Litija je molitveni hod od crkve do krsta ili zapisa (krsnog drveta). Zato bi trebalo da svi tog dana izađu na molitvu za napredak svog mesta. Deca sa odraslima idu u koloni noseci barjake i ikone, a svestenici, uz kađenje i kropljenje svetom vodom, blagosiljaju narod i polja, pevajući praznične pesme! Posle Litije svi odlaze svojim kućama da dočekaju goste i nastave uz prazničnu trpezu. Svi ste vi braćo i sestre neophodni članovi litije, posebno vi deco i vi mladi, jer je vaša mladost i pozitivna energija i sama po sebi osnov napretka vašeg mesta i našeg društva u celini! 

 

U centru Bošnjaca pored krsta presečen je kolač a ovogodišnji domaćin bio je desetogodišnji Aleksandar Jović iz Bošnjaca koji je kolač za narednu godinu predao svom drugu Matiji Miloševiću.

 

 

FOTO GALERIJA:

 

    

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

(Info centar juga)