Jug Srbije Leskovac Vesti

U Grdeličkoj klisuri obeleženo 18 godina od NATO bombardovanja

Državna ceremonija povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji održana je danas kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri, koji je pogođen 12. aprila 1999. godine, kada je preko njega prolazio voz pun putnika.

Obeležavanju 18 godina od početka NATO bombardovanja osim premijera Aleksandra Vučića prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni građani koji su položili vence na spomen obeležje, a to su učinile i porodice stradalih u vozu koji je pogođen NATO projektilima u trenutku dok je prelazio most.

„Na današnji dan počela najbrutalnija agresija u istoriji ljudske civilizacije i užasan pohod najveće vojne alijanse svih vremena na malu, ali čitavim svojim postojanjem veliku zemlju. Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog srca, jedna mala zemlja ostala je nepokorena i danas, jasnije nego ikada, kliče slobodi i postaje sve jača.Vlada teži ka tome da odnosi sa NATO budu pristojni, da sačuvamo živote ljudi na Kosovu i da budemo svoji na svome i nikome nećemo dozvoliti da dirne u slobodarski duh našeg naroda, jer su mir i sloboda naši ideali. Više puta sam govorio o tome da je Srbija snažnija nego što je bila i da će biti još jača, iz dana u dan, kao i da se neće ponoviti „Bljesak“ i „Oluja“, a ni agresija na našu zemlju, ponovio je premijer. Pretrpeli smo štetu od približno 130 milijardi dolara, što je više i od one u Drugom svetskom ratu, dok je za tri meseca bombardovanja poginulo 2.000 civila i više od 1.000 vojnika i policajaca “ – rekao je Vučić.

 

Putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili, napadnut je 12. aprila 1999. godine, a identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona, a upotrebljena je i zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom.

(ICJ)