Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U lebanskom selu Konjino danas otkriven spomenik vojniku Srđanu Simonoviću

Danas je u lebanskom selu Konjino otkriven spomenik vojniku Srđanu Simonoviću koji je 2. oktobra 1998. godine stradao vršeći svoju dužnost.

Na samom početku ispred Organizacionog odbora prisutnima se obratio Miloš Stevanović, zahvalivši se najpre meštanima sela Konjino i Ždeglovo, JP „Lebane“, Veterinarskoj stanici Lebane, Salonu nameštaja DITs, mesari Braća Đokić  i trgovini Danex, uz čiju pomoć je sakupljeno 195 hiljada dinara za spomenik stradalom vojniku Srđanu Simonoviću.

Srđan Simonović iz Konjina bio je vojnik na redovnom služenju. Iz kasarne u Pirotu upućen je za Niš, iz Niša njih trinaest je simbolično krenulo put Prizrena, a odatle na Karauli Gorožup. Stigli su 30. septembra. Srđan je obavljao dužnost pomoćnika na mitraljezu i stradao je vršeći svoju dužnost. Ubijen je iz zasede 2. oktobra 1998. godine. Tako je Srđan zaspao večnim snom, za dobro tuđe, za spas svog plemena, zaspao je ne sa zastavom belom, već sa imenom Srbija na svojim usnama, – kazao je profesor istorije, Milаn Živković.

Spomenik su danas otkrili sinovi Srđanove sestre nakon čega su sveštenici crkve Svetog Jovana Krstitelja u Lebanu i crkve Sveta Petke u Bošnjacu služili pomen u prisustvu mnogobrojnih građana.

Vence su položili:

Porodica stradalog vojnika Srđana Simonovića

Ratni saborci 55. granični bataljon Karaula Gorožup

Veterani 63. padobranske brigade

Udruženje ratnih i vojnih invalida

Udruženje boraca OP

SUBNOR Lebane

Pravoslavno udruženje samo sloga Srbina spasava

Opština Lebane i JP Lebane

OO SPS Lebane

DITS preduzeće

   

    

   

   

Profesor istorije Milan Živković kazao je danas da će jedna ulica u selu Konjino nositi Srđanovo ime. „Nama ostaje da čuvamo od zaborava velika dela hrabrih momaka koji su zaustavili kopnenu invaziju. I kao što reče veliki pesnik, budimo dobri potomci da bismo bili dobri preci“.

Nakon otkrivanja spomenika održan je i kulturni program a „Pravoslavno udruženje samo sloga Srbina spasava“ povodom dvadesetogodišnjice NATO agresije na SRJ, za sve prisutne, izložilo je predmete, fotografije i dokumenata „Opština Lebane tokom NATO agresije“ autora Aleksandra Miljkovića i Radovana Cvetkovića.

„Ova izložba nadovezuje se na otkrivanje spomenika Srđanu Simonoviću, koji je položio svoj život 1998. godine na Kosmetu a ova izložba detaljnije govori o herojstvu i junaštvu naših meštana iz opštine Lebane i pokazuje koje predmete su oni koristili tokom NATO agresije. Izložba je organizovana i povodom dvadesetogodišnjice NATO agresije kako ne bi zaboravili kroz šta je sve prošao naš narod“ – kazao je Radovan Cvetković, autor izložbe i član Pravoslavnog udruženja samo sloga Srbina spasava.

„Ideju za izložbu doneli smo spontano pre nekoliko meseci sa ciljem da se pokaže požrtvovanje i hrabrost srpskog naroda, odnosno građana opštine Lebane tokom NATO agresije 1999. godine. Predmete smo sakupljali od bivših ratnih i policijskih veterana, od građana koji su nam ustupili deo predmeta, simbola, oznake i ambleme vojske i policije. Izložba se sastoji i od zaplenjenih stvari od terorističke OVK u ratu na Kosmetu 1999. godine kao i fotografija poput srušenog mosta u Cekavici. Ovom prilikom pozivam sve građane opštine Lebane da u ponedeljak 9. decembra dođu u hol Doma kulture sa početkom od 19 sati gde će zvanično biti otvorena izložba a na kojoj će moći da pogledaju kako je izgledala naša opština tokom zlikovačke i zločinačke Nato agresije 1999. godine“ – kazao je Aleksandar Miljković, autor izložbe i profesor istorije.

 

FOTO GALERIJA:

   

   

   

     

     

   

   

(Info centar juga)