Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U Lebanu danas predstavljen prvi broj školskog lista „Justinijanci“

U Lebanu je danas predstavljen prvi broj školskog lista „Justinijanci“ koji pripremaju i uređuju učenici lebanske Gimnazije. List je rezultat projekta “Informisani mladi-aktivni mladi“, finansiranog od Organizacije “People in nedd“, koji su realizovali Udruženje žena “Ruža“ i Gimnazija u Lebanu. Pored štampane verzije, novina je dostupna i u digitalnom obliku, kroz istoimeni sajt.

List pripremaju članovi Novinarske sekcije, koji su zadatak shvatili krajnje ozbiljno i odgovorno, svesni da će, s jedne strane biti glasnogovornici svoje generacije, a s druge će, baveći se, za mlade aktuelnim temama, dati doprinos poboljšanju položaja ove kategorije.

– Kada smo pre godinu dana upoznali neke od članova redakcije, pitali smo šta su njihove potrebe i moram da kažem da su me oduševili, jer su imali ideju da urede školsko dvorište. Kako projekat nije predviđao infrastrukturna ulaganja, došli smo do ideje o novini. Moj utisak je bio da su mladi u Lebanu inertni, ali sam se prevario i drago mi je zbog toga. Strah da neće biti dovoljno zainteresovanih učenika za rad na listu, takođe se pokazao kao potpuno neosnovan. Bilo ih je najpre deset, sad redakcija broji 13 članova i, kako čujem, ima još interesenata. Zahvaljujem donatorima što su u nama i ovim mladim ljudima prepoznali potencijal i verujem da smo već ovim prvim brojem dokazali da smo bili vredni ulaganja, istakao je na promociji, vođa projektnog tima iz Udruženja žena “Ruža“, Predrag Stošić.

Iako započet tokom letnjeg raspusta, školski list “Justinijanci“ je, tokom petomesečnih priprema, obuka i edukacija, svakog dana dobijao jasnije obrise, da bi, kroz premijerno izdanje, poprimio konačan izgled. Danica, Teodora, Elena, Emilija, Sara, Jovana, Jovan, Tadija, Kika, Danica, Milica i Andrija su svo svoje slobodno vreme stavili u službu novog zadatka, a njihova nepresušna anergija i kreativnost, dali su listu formu ozbiljnog glasila ove kategorije.

Regionalna menadžerka projekta “Pojačavanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“, Lesli Hes (Leslie Hess), podsetila je da je sredstva za realizaciju obezbedila Vlada Ujedinjeg kraljevstva, te da je oročen je do proleća iduće godine:

– U Srbiji radimo u opštinama Vranje, Lebane i Bujanovac, u čemu prisnu saradnju imamo u “Građanskim inicijativama“. U svim lokalnim samoupravama naš cilj je bio aktivizacija mladih i unapređenje socijalnih usluga. Koliko sam do sada videla, u Lebanu je postojalo veliko interesovanje mladih da učestvuju u svim programima koji ih se tiču, pa sam danas vrlo zadovoljna što prisustvujem prezentaciji rezultata jednog od projekata i što su ovi mladi ljudi pokazali spremnost da učine nešto dobro za svoju zajednicu. To je i bila ideja, da se život u lokalnim sredinama, zahvaljujući inicijativama mladih, učini boljim. Nadam se da će vaš list imati mnogo čitalaca, da će podstaći razgovore i pokrenuti rešavanje problema koji vas muče.

U prvom broju “Justinijanaca“ su se pored intervjua sa gospođom Hes, Peđom i Slobodankom iz “Ruže“ i direktorom škole Miletom Rakićem, našli reportaža o studijskoj poseti Beogradu, razgovori sa predsednikom opštine Lebane, Ivanom Bogdanovićem i proslavljenim srpskim košarkašem Milanom Gurovićem, ali i prilozi na društveno angažovane teme poput ekologije, vršnjačkog nasilja, bolesti zavisnosti.

Sledeći će biti još raznovrsniji i bogatiji, obećavaju mladi novinari i najavljuju ga za drugu polovinu decembra.

Suzana Stojiljković