Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U Lebanu obeležen Svetski dan srca

Ove godine, pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, u centru Lebana obeležen je Svetski dan srca, sa ciljem da se ukaže na značaj kardiovaskularnih bolesti i sprečavanje njihovog nastanka promenom načina života.

Crveni krst Lebane i patronažna služba Doma zdravlja Lebane organizovali su uličnu akciju provere krvnog pritiska i nivo šećera u krvi i podsetili naše sugrađane na ovaj vrlo značaj datum. Veliki broj naših sugrađana odazvao se akciji i pokazao veliko interosovanje za edukativni materijal koji im je podelio Crveni krst.

„Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost četvrti vodeći uzrok umiranja u svetu. Prema istraživanjima, 44 odsto odraslog stanovništva Srbije je fizički neaktivno. Smatra se da je osoba nedovoljno fizički aktivna kada manje od pet puta nedeljno primenjuje tridesetominutnu fizičku aktivnost umerenog inteziteta. Male promene u životnom stilu, koje se odnose na prestanak pušenja, redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu da pomognu u prevenciji kardio-vaskularnih bolesti. Sa druge strane, starije osobe, osobe muškog pola i osobe sa pozitivnom porodičnom istorijom trebalo bi da dodatno vode računa o svom kardiovaskularnom zdravlju“ – poručuju iz lebanskog Crvenog krsta.

Kardiovaskularne bolesti godišnje „potpišu“ više od 52.000 umrlica u Srbiji, što bi značilo da za 365 dana nestane čitav jedan grad veličine Leskovca ili Vranja!

Najniže stope obolevanja i umiranja registovane su u regionu Vojvodine, a najviše stope u južnoj i istočnoj Srbiji.

Naredna akcija Crvenog krsta biće održana, u sredu 2. oktobra od 9 sati, u Udruženja penzionera u Lebanu a povodom Svetskog dana starijih osoba.

 

(Info centar juga)