Jug Srbije Lebane Vesti

U Lebanu polaganjem venaca odata pošta stradalima tokom agresije NATO

Opelom i polaganjem venaca kraj spomenika u centru varoši, danas je odata pošta stradalima tokom agresije NATO alijanse na Srbiju 1999. godine, kada je poginulo 20 boraca i četiri civila iz lebanskog kraja.

„24 marta 1999. godine počeo je vazdušni napad NATO snaga, koji je trajao tri meseca i u kojima su uništavani, ne samo vojni ciljevi već i mostovi, energetska postrojenja, gradovi, sela, vozovi, civilni konvojni“, potsetili su danas na ovom komemorativnom skupu.

Vence su položile porodice nastradalih, delegacija lokalne samouprave, Vojska Srbije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Udruženje boraca od 1999. godine i Udruženje ratnih-vojnih invalida, delegacija opštinskog odbora SUBNOR-a, delegacija Potomci ratova od 1912 – 1920, delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida, delegacije svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Lebane i predestavnici političkih partija.

Tokom 78 dana vazdušne kampanje nazvane „milosrdni anđeo“ poginula su 1.002 pripadnika Vojske Jugoslavije i policije i oko 2.500 civila među kojima je 89 mališana , a 10.000 je ranjeno i povređeno.

(ICJ)