Društvo INTERREG IPA CBC Jablanički okrug Jug Srbije Lebane

U Lebanu uspešno završen projekat „Zelena prekogranična saradnja – Bolje učenje kroz iskustvo“

Ovaj program je uspešno realizovan u saradnji sa bugarskom opštinom Ćustendil, a njegov cilj bio je unapređenje životne sredine i podizanje svesti kod najmlađih o njenom očuvanju i značaju.

Kako je kazao Nenad Jovanović, projekt menadžer opštine Lebane u realizaciji ovog projekta delovalo se u više koloseka u istom pravcu, najpre je unapređena energetska efikasnost objekta Dečjeg vrtića zamenom stolarije, krovnog pokrivača i bravarije, a u  unutrašnjosti objekta rekonstruisani su svi sanitarni čvorovi. On je dodao da je urađen i dokument pod nazivom ,,Stanje životne sredine” o stanju u opštinama Lebane i Ćustendil na osnovu i čega je data dijagnoza stanja na terenu. Treći kolosek, kako je kazao Jovanović održane su i on line radionice sa obe strane granice.

Ovaj program dao je svoje efekte što je potvrđeno i na eko dvodnevnom forumu. Projekat je vrednosti od 414. 000 evra od čega je srpska strana dobila 135 hiljada evra.

U oviru projekta „Zelena prekogranična saradnja – Bolje učenje kroz iskustvo“ obavljena rekonstrukcija i energetska sanacija dečjeg vrtića u Lebanu, izgrađeno dečje igralište, izrađen Eko plan – Životna sredina u pogranicnom regionu između opština Ćustendil i Lebane, održana trodnevna manifestacija – Moj zeleni grad sa decom predškolskog uzrasta i njihovim roditeljima, održan šestodnevni trening za decu nižih razreda osnovnih škole Radovan Kovačević, pod nazivom – Priroda i biodiverzitet i držan dvodnevni on-line diskusioni Eko forum .
infocentarjug.rs