COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu danas održana druga sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Danas je održana druga sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je javnost obaveštena o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Leskovca u skladu sa kojom je Zavod za javno zdravlje preporučio niz protivepidemijskih mera u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti Kovid-19.

„Na početku 2022. godine, već tokom prvog meseca, naša država, kao i čitav svet, se suočava sa povećanim brojem lica obolelih od korona virusa. Prema poslednjem preseku, Srbija beleži 15.046 novoobolelih lica od 30.998 testiranih, dok u Leskovcu danas imamo 172 lica kod kojih je registrovan korona virus, od 410 testiranih. Ono što ovaj talas razlikuje od prethodnih, je manji broj hospitalizovanih lica u odnosu na veliki broj novozaraženih. Povećava se broj pacijenata kojima je potreban pregled, broj pozitivnih lica, kao što sam već rekao, i situacija je prema oceni epidemiologa nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Olakšavajuća okolnost u ovoj situaciji je ta što ovaj soj izaziva lakšu kliničku sliku, te je potreba za hospitalizacijom mnogo manja nego u periodu iza nas te se jednocifreni broj pacijenata iz primarne zdravstvene zaštite upućuje u bolnicu, dok većina bude upućena na kućno lečenje. Na današnji dan u leskovačkoj kovid bolnici je hospitalizovano 46 pacijenata, iz Leskovca 36. Bilo je 7 prijema, dva otpusta. Na kiseoniku je 27 pacijenata. Iako je slabiji prema simptomima koje izaziva, epidemiolozi omikron soj ocenjuju kao izuzetno virulentan, sa visokim stepenom prenošenja, zato je potrebno da svi izbegavamo masovnija okupljanja koja pogoduju širenju“- kazao je gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr Goran Cvetanović.

Jedna od tačaka današnje sednice, ticala se upita Tehničke škole o održavanju Svetosavskog bala.

„Članovi štaba smatraju da nije pogodno održati bal u ovoj situaciji, što je smer u kojem je i sam organizator i odlučio da deluje, a i ostatak programa Svetosavskih svečanosti su prilagodili predloženim uputstvima i merama propisanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tima koji je zadužen škole“- istakao je Cvetanović dodajući da je najbolji način zaštite od korona virusa imunizacija i izneo podatak da je nakon više od godinu dana sprovođenja ovog procesa zaključak da i vakcinisane osobe mogu oboleti, ali da preleže virus bez većih posledica i ozbiljnih simptoma, uz konstataciju da procenat vakcinisanih lica nije zadovoljavajuć – iznosi tačno 50,13% odnosno 55.189 lica sa prvom dozom. Dve doze je primilo 53.677 osoba, odnosno 48,76% a treću 29.154 lica, što u procentima iznosi 26,48%.

Epidemiolog dr Zorana Kulić iz ZZJZ Leksovac iznela je aktuelnu epidemiološku situaciju u Leskovcu i čitavom Jablaničkom okrugu i iznela strukturu zaraženih – 184 zaposlenih lica, 48 nezaposlenih lica, 54 penzionera, 20 učenika, 4 deteta i 2 studenta. Takođe je istakla da se broj pregleda u Kovid ambulantama povećava, kao i broj hospitalizovanih lica u Kovid bolnici.

„Ono što bih naglasila jeste da na našem području i dalje postoji nedovoljan obuhvat vakcinacije, jer je nedovoljan broj vakcinisanog odraslog stanovništva sa dve i tri doze.“

Govoreći o predlozima mera, dr Kulić kazala je da se nastavi i dalje sa imunizacijom na svim punktovima, da se u što kraćem vremenskom roku vakciniše što veći broj stanovnika Jablaničkog okruga, posebno prvom dozom vakcine, a uporedo sprovoditi i vakcinaciju drugom i trećom dozom, da nastavi da funkcioniše dečja Kovid ambulanta, da se škole pridržavaju Odluka u vezi praćenja i koordinisanja primena preventivnih mera u radu škola koje donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve u školama, sprovoditi rigoroznu kontrolu mera Republičkog kriznog štaba od strane nadležnih organa i dr.

Zamenik direktora Doma zdravlja dr Časlav Nedeljković je obavestio prisutne da će vakcinalni punkt iz hale Partizan biti premešten u matičnu ustanovu zbog slabijeg odaziva građana i lakše organizacije. Rekao je da će se vakcinacija obavljati u maloj sali ove ustanove na četvrtom spratu i da će put do punkta biti jasno obeležen.

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac je govorio o hospitalizovanim pacijentima, povećanju broja zaraženih koji imaju lakšu kliničku sliku, ali je naglasio da se uglavnom hospitalizuju pacijenti koji pate od kardivaskularnih ili cerebrovaskularnih bolest. Dr Dimitrijević je ujedno izneo podatak da će se od sutra na preporuku Zavoda za javno zdravlje uvesti obavezno testiranje zaposlenih u ovoj ustanovi, te da će se ono odvijati u objektu na ulazu u glavnu zgradu bolnice koji se ranije koristio kao prodavnica. Postoji mogućnost da se u zavisnoti od okolnosti u ovoj prostoriji testiraju i pacijenti kako bi se izbeglo stvaranje gužve.