COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu danas održana dvadeset i četvrta sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Danas je održana dvadeset i četvrta sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je od strane direktorke Zavoda za javno zdravlje podnet izveštaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu.

Prema najnovijim podacima 24 osoba iz Jablaničkog okruga je zaraženo virusom korona od čega je 22 osobe sa teritorije našeg grada, a dve su iz Vlasotinca. 66,7 % zaraženih je muškog a 33,3 % ženskog pola, prosečna starost je 51,6 godina. U samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom zbog kontakta sa zaraženima je 455 stanovnika Jablaničkog okruga, a 934 njih (770 iz Leskovca) ima nalog da ne napušta svoj dom zato što je nedavno iz neke strane države doputovao u Srbiju.

Hakon toga su sledile tačke u okviru kojih je javnost upoznata sa novim odlukama Vlade Republike Srbije u vezi sprečavanja širenja virusa korona, kao i predlogom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podršku poljoprivrednicima.

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije od danas se zabranjuje rad svih frizerskih i kozmetičkih salona, priređivanje posebnih i klasičnih igara na sreću, osim preko sredstava elektronske komunikacije. Pored toga naloženo je svim organima, organizacijama i drugim pravnim licima koja ističu zastavu da za vreme trajanja vanrednog stanja državnu zastavu Republike Srbije spuste na polovinu koplja. Doneta je i odluka po kojoj se crkvama i verskim zajednicama preporučuje da verske obrede vrše bez prisustva vernika, te da se verski obredi prilikom sahranjivanja vrše uz prisustvo malog broja ljudi uz poštovanje svih preventivnih mera.

 

Grad Leskovac